Student prve godine Odsjeka softverskog inženjerstva

Zenički student Kemal Bašić video igricu 'Astral Nexus' pretvorio i u društvenu igru s kartama

Kemal Bašić
Fena
05.09.2023.
u 17:22

Student prve godine Odsjeka softverskog inženjerstva na Politehničkom fakultetu Univerziteta u Zenici Kemal Bašić promovirao je danas video i društvenu igru "Astral Nexus", koja je njegovo gejmersko ostvarenje u formi aplikacije za računare te u obliku igre karata za stolom.

Bašić za sebe ističe kako je pasionirani gejmer i ljubitelj računara, ali koji promišlja i o društvenim implikacijama fenomena društvenih igara koje su uglavnom prilagođene računarima te kao takve doprinose otuđenju među mladima.

-Ovo je igra koja je nastala kao ideja za odvajanje mladih i samog mene u životu fantazije od laptopa, računara i raznih drugih digitalnih uređaja. Naravno, kao mali sam volio društvene igre i samim tim igre s kartama.

Jednog sam dana, sasvim slučajno dok sam sjedio s kolegama na klupi, razmišljao što ako mi napravimo svoju igru s kartama - kazao je Bašić, koji je naglasio kako mu je drago da je realizirao tadašnju ideju te da će imati priliku da kroz ovu igru poveže prijatelje za stolom.

Svaki igrač, napominje, “sastavlja špil od 20 karti- devet magičnih karti koje su samo bukvalno efekti i još 11 karti koje na sebi imaju neki specifičan broj”. Igra podsjeća, dodaje, na kartašku igru “remi”, ali je ova njegova igra “više fantazija”.

Unutar kutije sa kartama za igru “Astral Nexus”, napominje, nalazi se QR kod, čijim se skeniranjem ide na link za aplikaciju, koja je direktno vezana sa kartama. Aplikaciju je moguće skinuti i na mobitel.

Dekan Politehničkog fakulteta Zenica prof. dr. Samir Lemeš, naglasio je da su postali prepoznatljivi po Odsjeku softverskog inžinjerstva.

-Softversko inžinjerstvo je profesija koja je interesantna u industriji i privredi, tako što na sve moguće načine pokušavaju da animiraju svoje zaposlene, da im uljepšaju uvjete rada i da ih na neki način privuku. Po meni je ovo odlična prilika da mi takve uvjete rada i takve prilike za druženje i za socijalizaciju, napravimo i na fakultetu.

Nažalost, fakultet nema dovoljno prostora da to omogući, da ovakve stvari možemo pružati kreativcima, i onda se snalazimo - kazao je Lemeš.

On je izrazio nadu kako će uskoro dobiti novu zgradu fakulteta, u kojoj će “ovakve stvari biti svakodnevnica i da to ne bude samo razvoj softvera”, nego da bude “kombinacija stvarnog života i onoga što imamo u digitalnom svijetu”.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?