višemilijunski radovi

ZH ŽUPANIJA Prvi put na bh. cestama koristili geokompozit

Željko Andrijanić
16.07.2020.
u 11:00

Iako je pandemija mnoge projekte stavila na čekanje, u Federaciji BiH jedan nikako nije prekidan. Radi se o cestogradnji. Ovih dana cestovne tvrtke imaju pune ruke posla na području Zapadnohercegovačke županije, a ekipa Večernjaka bila je na dvjema lokacijama koje zajednički rade hercegovačke tvrtke Putovi Grude, HP Investing Mostar i KTM Brina Posušje, piše Večernji list BiH.

Pojačanje kolnika

Gradi se trak za sporu vožnju na lokaciji Posušje – Široki Brijeg u mjestu Vranić te se sanira dionica Privalj – Dužice i Grude - Posušje. Vrijednost radova je 7,478.704,80 KM. Kako su nam rekli u Putovima Grude, koji su vodeći član konzorcija, naručitelj projekta su Ceste Federacije BiH. - Gradimo spori trak na dionici Posušje – Široki Brijeg, pješačku stazu na Privalju, presvlači se kolnik Privalj – Dužice, poznat i kao Musina strana, zatim pješačku stazu Grude te presvlačenje kolnika na lokaciji Grude – Posušje – kažu nam u Putovima. Saznajemo i za novinu koja se prvi put koristi na bosanskohercegovačkim cestama.

- Prvi put u Bosni i Hercegovini koristi se geokompozit, tzv. armirani asfalt koji se postavlja ispod samog asfalta radi pojačanja kolnika – kažu nam. A koliko je teško na ovim vrućinama raditi, pitali smo jednog od radnika.

- Temperatura materijala je od 120 do 140 stupnjeva, a još vanjska koja se ljeti nerijetko penje do 40 i više stupnjeva... dugo godina sam na cesti spreman na sve uvjete pa mi to ne predstavlja problem – kaže nam jedan dugogodišnji zaposlenik kojeg zatičemo na licu mjesta. Jasno je da je zajednički projekt uspješnih hercegovačkih tvrtki već sada zadovoljio očekivanja, pogotovo s novinom i geokompozitom, a projekti idu dalje.

Bit će posla

Kako Federalno ministarstvo prometa i veza ne prestaje s projektima, a radilo se i u najneizvjesnijim danima pandemije, sigurno će hercegovački giganti i idućih mjeseci imati posla.

Osobito je to važno za ovu regiju koja je dulje vremena bila zanemarivana, a nedostatak prometnica usporavao je i razvoj određenih branši koje bi sigurno imale još bolje rezultate da je sve ravnomjerno funkcioniralo na cijelom teritoriju. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije