ravnopravnosti spolova u BiH na lokalnoj, regionalnoj ili državnoj razini

Zirdum i Gatariću uručene nagrade rodne ravnopravnosti

ravnopravnost
08.03.2016.
u 14:29

Povodom 8. ožujka, Međunarodnog dana žena, danas su u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) uručene nagrade prvakinjama i prvacima rodne ravnopravnosti, koji su svojim radom i zalaganjem u prošloj godini doprinijeli ravnopravnosti spolova u BiH na lokalnoj, regionalnoj ili državnoj razini.

Prigodom dodjele nagrada, koje dodjeljuje Povjerenstvo za ostvarivanje ravnopravnosti spolova PSBiH i koje su uručene tijekom konferencije "Partnerstvom do rodne ravnopravnosti", istaknuta je činjenica da su prvi put za dodjelu nagrada nominirani i muškarci, što pokazuje koliko je važno da muškarci i u praksi prihvate koncept rodne ravnopravnosti na način da prihvate žene kao potpuno ravnopravne u svim područjima javnog i privatnog života.

Nagrada za rodnu ravnopravnost spolova u 2015. godini dodijeljena je novinarki Dženiti Zirdum, koja, kako je rečeno, radi kontinuiranu medijsku promociju uspješnih žena i kroz konkretne primjere i promociju njihovih vrijednosti doprinosi ravnopravnosti spolova.

Kroz tjedne razgovore u emisiji BHT-a "Recept za uspjeh", razgovara sa ženama čije motivacijske poruke izravno potvrđuju koliko žene mogu biti ravnopravne s muškarcima.

Za rodnu ravnopravnost spolova u 2015. godini nagrada je uručena i načelniku općine Prnjavor Siniši Gatariću koji je potpisao Memorandum o suradnji sa Udruženjem "Romska djevojka-Romani ćej" kada je dogovorena međusobna suradnja u oblasti promoviranja ljudskih prava, unaprjeđenje ravnopravnosti spolova, kao i unaprjeđenje položaja žena romske populacije.

Poručeno je kako se dodjelom nagrade Gatariću želi ukazati na to da muškarci trebaju biti saveznici u području rodne ravnopravnosti spolova, te aktivno sudjelovati u borbi za potpunu ravnopravnost žena, pogotovo Romkinja koje trpe višestruku diskriminaciju.

Na svečanosti dodjele nagrada istaknuto je da su prvakinje i prvaci rodne ravnopravnosti u BiH u 2015. godini izabrani na osnovu stvarnih utjecaja, djelovanja i rezultata koji su postigli na polju rodne ravnopravnosti, ali i na osnovu činjenice da rad na uspostavljanju standarda u ravnopravnosti spolova nije u opisu njihovih svakodnevnih poslova i mandata.

Također je istaknuto kako se vodilo računa o tome da prvakinje i prvaci u budućnosti budu veleposlanici rodne ravnopravnosti i prepoznatljive figure na koje bi se građani mogli ugledati u oblasti rodne ravnopravnosti spolova u našem društvu, priopćeno je iz Odjela za odnose s javnošću PSBiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije