Zdrava prehrana

"Živimo u vremenu u kojem roditelji uče od djece"

25.10.2015.
u 06:15

Neki vrtići su uveli više tjelesne aktivnosti, promijenjeni su jelovnici

Statistike pokazuju kako je čak 17 posto djece ispod pet godina u FBiH prekomjerne težine, 16 posto nikada ne doručkuje, dok ih samo 50 posto svakodnevno jede voće i povrće. U Sarajevu je je održana radionica "Vrtići zdrave prehrane - zdravo jedi, zdravo rasti" na kojoj je prezentiran progres u provedbi programa "Zdravo jedi, zdravo rasti" u koju je uključeno šest predškolskih ustanova, a među kojima i Dječji vrtić "Čapljina".

Pilot-projekt

Kako nam je kazao ravnatelj ovog vrtića Ivica Matić, prošle godine imali su dvije radionice. - To je inicijativa UNICEF-a, Zavoda za javno zdravstvo FBiH i Federalnog ministarstva obrazovanja. To je pilot-projekt kako bi se poboljšala prehrana u vrtićima u BiH. To su smjernice u prvom redu po pitanju osobne higijene, tjelesne aktivnosti, a zatim i prehrane - kazao Matić dodavši kako su u sklopu projekta u ovaj čapljinski vrtić dolazili i profesionalni kuhari koji su njihovim kuharima pokazivali kako pripremati hranu. U Sarajevu su vrtići uključeni u ovaj projekt podijelili svoja iskustva kako su to roditelji prihvatili... - Radimo mnogo s djecom tijekom pet dana koliko su kod nas, ali što je vikendom? Pitanje je što djeca jedu vikendom, a na to možemo utjecati upravo preko djece. Živimo u vremenu u kojem roditelji jako mnogo uče od djece koja im prenose što smo radili u vrtiću, iznimno je bitno raditi na podizanju svijesti roditelja, to je proces koji će trajati, i on je ovim tek počeo", kazao je Matić na sastanku u Sarajevu, kako prenosi portal ZaSvakoDijete.ba. Svoja iskustva prenijela je i ravnateljica "Naše dijete" Tuzla Alma Polić koja je kazala da su odmah s početkom programa "pročešljali" jelovnik koji je zatim i izmijenjen, proslave rođendana su prilagođene i umjesto standardnih, djeca sada mogu donijeti voćne torte ili voćne salate, radilo se na bontonu, tečajevima o osobnoj higijeni, pokretnoj zubnoj ambulanti, odgajatelji su educirani o temi pretilosti...

Izmijenjena prehrana

Slično je kazala i Edina Gafić iz Dječjeg vrtića "Dječji grad" pri JU "Djeca Sarajeva". - Na početku smo vidjeli da mnoge stvari na jelovniku treba mijenjati: izbačen je margarin - uveden maslac, izbačeno mlijeko u prahu, uvedeno pravo mlijeko, uvedeni su voćni jogurti, riba, voće što je češće moguće... Na našoj web-stranici roditeljima je stalno dostupan jelovnik, kazala je Gafić. Svoja iskustva prenijeli su i iz vrtića iz Zenice, Goražda i Bihaća. Cilj programa je stvoriti mrežu ustanova koje na lokalnoj razini zagovaraju i provode politiku za unapređenje ranog rasta i razvoja djece u FBiH među djecom, roditeljima, odgojiteljima, nastavnicima i kuharima koji pripremaju hranu za djecu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije