opsežno istraživanje

Znanstvenici pronašli čak osam nepoznatih virusa: Potencijalni su rizik za ljudsku populaciju

laboratorij, virus
Zeljko Lukunic/PIXSELL
25.10.2023.
u 08:33

Znanstvenici upozoravaju kako prisutnost tih virusa u prirodi može biti potencijalni rizik i za ljudsku populaciju, pogotovo ako prijeđu s originalnog, životinjskog domaćina na čovjeka.

Kineski znanstvenici proveli su opsežno istraživanje populacije glodavaca na tropskom otoku Hainanu, uz južnu obalu Kine. Među gotovo 700 izuzetih uzoraka pronašli su čak osam dosad neotkrivenih patogena koji se šire među glodavcima, a koji imaju sposobnost zaraziti ljude.

Rezultati istraživanja objavljeni su kineskom časopisu Virologica Sinica, koji izdaje Kinesko društvo za mikrobiologiju. U istraživanju se navodi kako su prikupljena ukupno 682 brisa različitih glodavaca uhvaćenih na tom otoku između 2017. i 2021. godine. Znanstvenici su uzorke kategorizirali prema vrsti glodavca i lokaciji te ih poslali na ispitivanje, prenosi Zimo.

Laboratorijska analiza otkrila je niz novih virusa, među kojima je i jedan iz obitelji koronavirusa, a koji je dobio ime CoV-HMU-1. Daljnjim istraživanjem otkriveno je kako pripada obitelji koronavirusa koji uključuje i SARS-CoV-2.

Osim toga, otkrivena su dva nova pestivirusa povezana sa žutom i denga groznicom, novi astrovirus koji uzrokuje želučane probleme, dva nova parvovirusa koji mogu izazivati simptome slične gripi te dva nova papiloma virusa koji mogu uzrokovati rak kod ljudi.

Kineski znanstvenici ističu kako su upravo otkrića novih pestivirusa i parvovirusa veoma zanimljiva jer su otkriveni kod dvije vrste štakora, za koje ranije nije bilo utvrđeno da prenose takve vrste patogena.

Znanstvenici ističu kako novootkriveni virusi proširuju znanstveno znanje o klasifikaciji virusa te sugeriraju da postoje virusi koji još nisu otkriveni, a koji su se samostalno razvili u jedinstvenim domaćinima u nepristupačnim područjima. A takvo je upravo otok Hainan, koji je zbog svog položaja izoliran od kontinentalne Kine, ali je istovremeno dom za čak 9 milijuna ljudi.

No znanstvenici upozoravaju kako prisutnost tih virusa u prirodi može biti potencijalni rizik i za ljudsku populaciju, pogotovo ako prijeđu s originalnog, životinjskog domaćina na čovjeka.

Stoga, ističu u svom radu, pozivaju kolege znanstvenike da dodatno prouče novootkrivene viruse kako bi se točno moglo odrediti kako se šire te kako bi možda mogli utjecati na ljude.

Podsjetimo, upravo se Kina smatra izvorištem virusa SARS-CoV-2, koji je izazvao COVID-19 pandemiju u cijelom svijetu. Iako se prvotno sumnjalo da je virus potekao iz laboratorija u Wuhanu, istraga nije pronašla konkretne dokaze o tome. Zato je konsenzus u međunarodnoj znanstvenoj javnosti da je do pandemije došlo zbog prelaska virusa sa životinje (najvjerojatnije šišmiša) na čovjeka na tržnici u Wuhanu, gdje su se držale i prodavale brojne vrste divljih i domaćih životinja.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije