PRAVA ISTINA

Znate li koji je recept za orahnjaču najbolji? Bakin! Nije to samo zbog okusa, nego i zbog lijepih uspomena...

Nasja Duplančić/Mama, ja sam gladan
11.12.2022.
u 18:00

Sigurni smo da ćete se složiti s gastroblogericom Nasjom Duplančić koja s vama dijeli recept za orahnjaču svoje bake. Vrijedi ga isprobati jer rezultat je čisto savršenstvo!

Božić može početi tek kad osjetimo miris pečenog dizanog tijesta. Naša omiljena gastroblogerica na svom blogu predlaže da ga se uvrsti u terapiju lošeg raspoloženja – ispeci orahnjaču i upijaj mirise... Bez nuspojava i kontraindikacija. Ideja o kojoj bi valjalo razmisliti! Ovih blagdana, kao i svih dosad, uživajte u poznatom mirisu i stvarajte nove uspomene.

Orahnjača

Za kvasac:

35 g svježeg kvasca 
1 žlica šećera 
30 g glatkog brašna 
1,5 dl toplog mlijeka 

Za tijesto: 

500 g glatkog brašna (+3-4 žlice po potrebi) 
2 jaja 
100 g rastopljenog maslaca 
1,2 dl toplog mlijeka 
40 g šećera 
naribana korica jednog limuna 
prstohvat soli 

Za punjenje: 

500 g mljevenih oraha 
200 g šećera 
2 šake grožđica 
2 dl vrućeg mlijeka 
1 žlica ruma 
naribana korica jednog limuna

Foto: Nasja Duplančić/Mama, ja sam gladan

Priprema: 

U lončić ubacite izmrvljeni kvasac, toplo mlijeko, šećer i brašno pa sve pjenjačom dobro izmiješajte. Prekrijte čistom krpom i pustite da se kvasac aktivira oko 15 minuta. U veću zdjelu stavite brašno, sol, šećer i limunovu koricu pa sve dobro promiješajte žlicom. 

Mlijeko ugrijte, maslac rastopite, jaja istucite u posebnoj zdjelici. Kada se kvasac aktivirao, ubacite ga u brašno pa po redu sve tekuće sastojke: maslac, jaja i mlijeko. Sve dobro izradite mikserom sa spiralnim nastavcima. 

Pred kraj, kada se tijesto počelo odvajati od stijenki posude, prebacite ga na radnu plohu. Ako je jako ljepljivo dodajte još koju žlicu brašna. Tijesto mora ostati masno, nemojte pretjerivati. Formirajte glatku kuglu tijesta, vratite je u zdjelu u koju ste stavili malo brašna i pokrijte krpom. 

Neka se tijesto diže 1 sat dok se udvostruči. Za to vrijeme pripremite nadjev. Sameljite orahe, ugrijte mlijeko do vrenja. U zdjelu s orasima dodajte sve navedene sastojke i sve prelijte mlijekom te promiješajte da dobijete jednoličnu smjesu.

 Tijesto prebacite na pobrašnjenu radnu plohu. Podijelite ga na 2 jednaka dijela. Svaki razvaljajte prema duljini lima za pečenje. Moj je bio 37 cm pa sam razvaljala tijesto otprilike 37×25 cm. Dodajte pola količine smjese za punjenje. Ravnomjerno rasporedite pazeći da smjesa bude raspoređena na svim krajevima, osim na gornjem kraju. 

Tamo završite smjesu 2 cm od ruba. Pažljivo zarolajte tijesto. Lijevi i desni kraj pažljivo utisnite kako vam smjesa ne bi iscurila. Lim za pečenje premažite maslacem pa posipajte s malo brašna, a višak istresite. Pažljivo prebacite orahnjaču u lim tako da rub koji se preklapa bude okrenut dolje. Isto ponovite s drugom orahnjačom. 

Prekrijte ih krpom i pustite još 15-ak minuta na toplom. 

Zagrijte pećnicu na 175 °C. Nakon 15 minuta, orahnjače premažite razmućenim jajem pa ih stavite u pećnicu i pecite 40-45 minuta. Nakon pečenja ih izvadite i pustite 20 minuta da se odmore prije posipanja šećerom u prahu i rezanja. 

Najbolje su dok su tople, kao i sva dizana tijesta.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?