vlada ŽZH

Županija Zapadnohercegovačka na drugom mjestu po indeksu razvijenosti u FBiH

Vlada ŽZH
17.11.2023.
u 17:36

Prema indeksu razvijenosti u FBiH, Županija Zapadnohercegovačka se treću godinu zaredom nalazi na drugom mjestu s indeksom razvijenosti 1,09.

Na današnjoj sjednici Vlada Županije Zapadnohercegovačke (ŽZH) je usvojila Periodično izvješće o izvršenju Proračuna Županije Zapadnohercegovačke za razdoblje od 1. siječnja do 30. rujna 2023. godine.

Riječ je o redovnom tromjesečnom izvješćivanju Vlade o izvršenju Proračuna od strane Ministarstva financija Županije Zapadnohercegovačke.

Donesene odluke o davanju suglasnosti na Rebalans Financijskog plana JU Ceste Županije Zapadnohercegovačke za 2023. godinu i procjene financijskog plana za 2024. i 2025. godinu.

Ukupni prihodi Javne ustanove Ceste ŽZH za 2023. godinu u iznosu od 4.060.000 KM Rebalansom se povećavaju na iznos od 4.385.000 KM, koliko iznose i ukupni rashodi i izdaci. Glavni razlog za ovo povećanje je dodjeljivanje namjenskog granta od strane Vlade Županije Zapadnohercegovačke u iznosu od 500.000 KM za radove na regionalnim cestama. Naime, ukupni prihodi temeljem redovnih prihoda od neizravnih poreza tj. iz cijene goriva realizirani su dosta manje od planiranog.

Odlukom o davanju suglasnosti na Odluku o izvršavanju rebalansa Financijskog plana Javne ustanove Ceste Županije Zapadnohercegovačke za 2023. godinu uređuje se struktura Rebalansa Financijskog plana Javne ustanove Ceste Županije Zapadnohercegovačke za 2023. godinu, način njegovog izvršavanja, upravljanje prihodima i rashodima, financijsko izvještavanje, ovlaštenja ravnatelja i Upravnog vijeća.

Županijska Vlada je tijekom sjednice, među ostalima, usvojila Odluku o izmjeni Odluke o dodjeli koncesije gospodarskom društvu Filsonići d. o. o. Ljubuški za izgradnju i korištenje fotonaponske elektrane ''T&M SUN''  na lokaciji Hrašljani, Grad Ljubuški kao i Odluku o davanju suglasnosti na Pravilnik o unutarnjem ustrojstvu i sistematizaciji radnih mjesta Županijskog suda Široki Brijeg.

Također, usvojeno Godišnje izvješće o razvoju s Izvješćem o provedbi Strategije za 2022. godinu.

Gospodarski i društveni razvoj Županije Zapadnohercegovačke u prethodnoj godini, kao i trendovi u odnosu na prethodne tri godine odnosno razdoblje od 2020. do 2022. godine, prikazani su u ovom Izvješću kroz praćenje odabranih pokazatelja i trendova koji se u pojedinim segmentima uspoređuju s Federacijom Bosne i Hercegovine i drugim županijama u FBiH.

Prema indeksu razvijenosti u FBiH, Županija Zapadnohercegovačka se treću godinu zaredom nalazi na drugom mjestu s indeksom razvijenosti 1,09.

Prema podacima iz poslovne baze  Dun&Bradstreet,  u Županiji Zapadnohercegovačkoj je za 2022. godinu završne račune predalo 1.311 poslovnih subjekata, što u odnosu na 2021. godinu predstavlja porast za 56 poslovnih subjekata, odnosno porast za 4,9 %. Pregled financijskog poslovanja ovih subjekata u 2022. godini u odnosu na prethodnu pokazuje povećanje prihoda za 23,50 %, povećanje neto dobiti za 47 te povećanje broja zaposlenih za 4,9%.

U 2022. godini najviše je poslovnih prihoda ostvareno u trgovini na veliko i malo, 46,55% od ukupno ostvarenih prihoda. Slijedi prerađivačka industrija sa 40,94% od ukupno ostvarenih prihoda i građevinarstvo sa 3,91% od ukupno ostvarenih prihoda. U Županiji Zapadnohercegovačkoj u 2022. godini ostvareno je 23,2 milijuna KM prihoda od poreza na dohodak. U analizi poreznih prihoda u posljednje tri godine vidljivo je da se u 2022. godini bilježi rast poreznih prihoda, i to za 18% u odnosu na 2021. godinu. Iznos po glavi stanovnika bilježio je pozitivan trend, tako je u 2022. godini ostvareno povećanje za 40,6% u odnosu na 2021. godinu. Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku u strukturi gospodarstva dominiraju pravne osobe kojih u ukupnom broju poslovnih subjekata ima 3.577, dok obrta ima 2.277.

Vlada je na današnjoj sjednici odobrila financijsku pomoć u provedbi kapitalnih projekata u Gradu Ljubuškom u iznosu od 270.000,00 KM u svrhu sanacije i asfaltiranja lokalnih cesta i gradskih ulica, priopćila je Vlada ŽZH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije