Odlična suradnja Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH i Posavske županije

Zvonko Milas: Ulagat ćemo u održivi ostanak Hrvata u BiH kroz snažniji poticaj mladima i poduzetnicima

storyeditor/2024-03-27/samostan.jpg
28.03.2024.
u 19:36

Posavska županija malo je područje koje bi svojim proračunskim sredstvima ove godine u iznosu od nešto manje od 67 milijuna KM teško samostalno moglo realizirati milijunske projekte infrastrukture te projekte u drugim životnim oblastima, piše Večernji list BiH. Vlada Republike Hrvatske preko Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH značajno prednjači u takvim potporama. Česti dolasci državnog tajnika Zvonka Milasa u Posavsku županiju kako bi se i osobno uvjerio u realiziranje projekta utjecali su da se i sam, kako je rekao u Orašju za vrijeme posljednjeg posjeta Vladi Posavske županije, osjeća kao dio posavskoga kraja jer na koncu i dolazi ne tako daleko od Posavine.

Zadovoljni suradnjom

- Odlična je suradnja Posavske županije sa Središnjim državnim uredom svih ovih godina. Svugdje su vidljivi tragovi te suradnje po cijeloj županiji i u svim područjima, dakle od kulture, preko obrazovanja do gospodarstva, brige za branitelje, za mlade, djecu i tako će biti i dalje. Sve ono što radimo, što pokušavamo zajednički unaprijediti, radimo zahvaljujući Hrvatima koji žive na ovom području. Zahvaljujem na volji, na entuzijazmu, svemu što ih gura naprijed, a iznad svega je želja za opstankom, za životom na ovim područjima u ovom prekrasnom kraju. Na nama je kao Vladi RH, na državi Hrvatskoj, ne samo zbog ustavne obveze nego zbog toga što smo mi jedan narod i tako trebamo jedni druge gledati, a tako se trebamo i odnositi, skrbiti se o vama - izjavio je državni tajnik Zvonko Milas u Orašju, gdje je održao radni sastanak u Vladi Posavske županije s predstavnicima županijske i općinskih vlasti. Skupu je nazočila i Žana Ćorić, savjetnica s posebnim položajem za pitanja Hrvata u BiH. A koliko su značajna povećanja potpora brojnim projektima na području Posavske županije, doznajemo u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan RH.

U 2015. godini za projekte na trima područjima Posavske županije uloženo je 679.500 kn, dok je prošle godine došlo do značajnog povećanja jer je za projekte u Posavskoj županiji usmjereno čak 722.598 eura.

- Nastavit ćemo još snažnije, još jače, s još više financijske potpore graditi sve ono što nam je bitno. Još više stipendija za mlade, osigurat ćemo da svako dijete ima pristup kvalitetnom obrazovanju. Nastavljamo graditi dječje vrtiće, škole i igrališta, opremati zdravstvene ustanove kako bi naši ljudi imali najbolju medicinsku uslugu. Ulagat ćemo u održivi ostanak Hrvata u BiH kroz snažniji poticaj mladima, poljoprivrednicima, poduzetnicima. Jačat ćemo sve one gospodarske grane koje su potencijal za razvoj BiH. Prirodni potencijali, naša tradicija i iskustvo u poljoprivrednoj proizvodnji mogu biti glavni pokretač u budućem razvoju te poticaj i snažan vjetar u leđa za obitelji i mlade ljude, za njihov ostanak u rodnom kraju, na zemlji svojih djedova i očeva – od Orašja, preko Viteza, Bugojna i Kiseljaka do Stoca i Ravnog. Nastavit ćemo graditi i jačati kulturne i znanstvene institucije Hrvata u BiH, institucije od nacionalnog i strateškog značaja - istaknuo je državni tajnik Milas.

Zajednički projekti

Tijekom sastanka razgovaralo se o aktualnom trenutku Posavske županije s fokusom na projekte koji se realiziraju i koji su u planu.

- Iznimno smo zadovoljni potporom koju dobivamo za projekte u Posavini, počeši od vodovodne mreže u Odžaku i Domaljevcu, projekta Doma zdravlja u Orašju, kao jednog od većih projekata, i niza drugih projekata koji nam omogućavaju da sredstvima Grada, općina i Vlade te projekte stavljamo u funkciju i da budu na korist stanovništvu PŽ-a. Izdvajam i projekt završetka uređenja samostana u Tolisi u sve tri faze s Vladom Posavske županije, izgradnju Doma zdravlja u Orašju i niz projekata u našim školama na području cijele županije - od projekata energetske učinkovitosti, nabave opremanja kabineta. Važan je i projekt uređenja Vijećnice u Odžaku, uređenje zgrade za braniteljske udruge u Odžaku, Doma zdravlja u Odžaku, Doma zdravlja i vrtića u općini Domaljevac-Šamac. Dug je popis projekata koje smo zajednički napravili. Očekujemo ubuduće ići k strateškim projektima na tragu izgradnje mosta u Svilaju, pa vjerujem uskoro u proširenje kapaciteta mosta ili novog mosta u Orašju, da na tragu te povezanosti imamo i gospodarsko jačanje ovoga prostora uz pomoć gospodarstva Republike Hrvatske - izjavio je predsjednik Vlade Posavske županije Đuro Topić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?