Kolektivni centri

Više od 59 posto obitelji i sada živi u manje od 30 četvornih metara

djeca
arhiva vl
21.04.2010.
u 10:04

Nemaju stalne izvore prihoda, što potvrđuje i činjenica da u više od 59 posto obiterlji nitko ne radi

Položaj djece u kolektivnim odnosno alternativnim centrima u RS-u nije zadovoljavajući, pokazalo je istraživanje koje je rađeno na gotovo stopostotnom uzorku kroz anketiranih 96 od stotinu djece koliko ih ima u ovim centrima.

“Osnovni problem je stanovanje koje nije kompatibilno za njihov pravilan psihofizički razvoj jer više od 59 posto obitelji živi u manje od 30 četvornih metara, više od 30 posto nema vodu u stambenom objektu, a njih više od 33 posto nema WC”, ukazala je predsjednica Vijeća za djecu ovog bh. entiteta Jovanka Vuković.

Djeca žive u 19 kolektivnih i alternativnih centara u RS-u, a smještena su u 58 obitelji koje žive u više nego teškim uvjetima. “Nemaju stalne izvore prihoda, što potvrđuje i činjenica da u više od 59 posto porodica nitko ne radi.

Analiza je pokazala da je 63 posto očeva nezaposleno i blizu 80 posto majki“, kaže Vuković. Ona je, nakon održane sjednice Vijeća za djecu RS-a, upozorila da najviše zabrinjava činjenica da su ova djeca uskraćena za ostvarivanje prava na obrazovanje. - Njih više od 50 posto živi u seoskim i prigradskim kolektivnim centrima i nedostatak prijevoza može biti problem u njihovu daljnjem školovanju“, naglasila je Vuković.

Tri posto djece iz kolektivnih centara prekinulo je školovanje, a analiza je pokazala da djeca koja imaju više od 18 godina, a trebala bi se i dalje nalaziti na redovitom školovanju ili studirati, ostala su na osnovnom obrazovanju, odnosno njih 37 posto.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?