IPAK MOGU

Vlada FBiH će intervenirati da ne bi poskupjeli brašno i kruh

vlada
VL FOTO
22.09.2010.
u 08:03

Radi suzbijanja neopravdanog rasta cijena brašna i kruha, nužno je žurno pojačati inspekcijski nadzor po županijama nad provođenjem mjera izravne kontrole

Vlada FBiH usprotivila se mogućnosti poskupljenja brašna, kruha i krušnih proizvoda unatoč poskupljenju žitarica na svjetskom tržištu. Predstavnici mlinsko-pekarskih tvrtki najavili su povećanje cijena brašna i kruha. Vlada je, međutim, nakon razmatranja informacije Federalnog ministarstva trgovine zaključila kako ne postoje opravdani razlozi za povećanje cijena brašna i kruha. Radi suzbijanja neopravdanog rasta cijena brašna i kruha, nužno je žurno pojačati inspekcijski nadzor po županijama nad provođenjem mjera izravne kontrole, na način da nadležne inspekcije kontroliraju propisane veleprodajne i maloprodajne marže.

Intervencija

Nakon izjašnjavanja uprave robnih rezervi i Vlade treba razmotriti mogućnost poduzimanja eventualnih interventnih mjera na tržištu prodajom pšenice iz robnih rezervi mlinovima u FBiH i distribucijom brašna svim županijama u količini prema utvrđenim kriterijima. S ciljem očuvanja i unaprjeđenja segmenta mlinsko-pekarske industrije, moraju biti poduzete aktivnosti na povećanju konkurentnosti domaćih proizvoda, kako na domaćem tako i međunarodnom tržištu, te porastu izvoza i smanjenju proizvodnih troškova. U ostvarivanju ovog strateškog cilja potrebno je povećati subvencioniranje poljoprivredne proizvodnje u dijelu koji se odnosi na odgovarajuće poticaje Vlade Federacije BiH.

Revizije branitelja

Nakon što su protekla dva mjeseca od početka revizije korisnika prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite, koja se provodi sukladno Zakonu o provedbi kontrole zakonitosti korištenja prava iz ove oblasti, nametnula se potreba povećanja broja revizijskim timova u određenim županijama. Vlada je povećala broj revizijskih timova korisnika braniteljskih prava. Uspostavljaju se dva posebna tima koji će provjeravati dobitnike naknada na temelju ratnih priznanja i odličja te revizijski tim za provjeru prijevremenih mirovina. Uz to, Vlada je donijela odluku o raspodjeli novca od GSM licencija.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?