Hidroelektrana

Vlada FBiH podnijela tužbu zbog “Gornjih horizonata”

Neretva
27.11.2012.
u 10:04

Isušivanjem pritoka donji tok rijeke Neretve nestaje za nekoliko godina. Dolina Neretve postaje pustinja, upozoravaju ekolozi

Isušivanjem donjeg toka rijeke Neretve, koji bi se prema procjenama i stručnjaka i ekologa mogao dogoditi, ako vlasti u RS-u realiziraju izgradnju hidrolektrana u sklopu projekta “Gornji horizonti” pozabavili su se inozemni mediji. Ekipa RTV “Deutsche Welle” tvrdi kako bi se u neretvanskoj dolini u Hercegovini i Hrvatskoj mogla dogoditi najveća ekološka katastrofa, ako se vode iz pritoka Neretve i sliva rijeke Trebišnjice budu preusmjeravale na buduće hidrolektrane i istočnoj Hercegovini.

U tom slučaju pozivajući se na izjave ekologa, ali i stručnjaka za podzemne vode, dogodilo bi se isušivanje sliva Neretve od Čapljine do Metkovića, pa čak i najpoznatijeg europskog ornitološkog Parka prirode Hutovo blato. Unatoč upozorenjima Večernjak je još ljetos objavio informaciju kako Vlada RS-a nastavlja s izgradnjom mreže podzemnih tunela kroz koje će teći voda u buduće hidroakumulacije.

Za cijeli projekt zainteresirana je Elektroprivreda RH, koja bi iz budućih hidroelektrana dobivala struju. Nedavno je premijer RH Zoran Milanović izjavio da se druga faza projekta ‘Gornji horizonti’ neće realizirati, ako studija utjecaja na okoliš pokaže da bi se njome zaslanila Neretva. I bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović smatra kako je sporazum između Hrvatske i Republike Srpske o izgradnji HE Dubrovnik 2 u sklopu projekta “Gornji horizonti” protuustavan čin. Vlada Federacije Bosne i Hercegovine odbila je dati pozitivno mišljenje o studiji procjene utjecaja na okoliš, te samim time i suglasnost za provedbu daljnjih aktivnosti na projektu Gornji horizonti u RS-u. Unatoč upozorenjima poslovi na izgradnji hidroelektrane “Dabar”, kao prve u sklopu ovog projekta “Gornji horizonti” nastavlja se graditi i to bez studije utjecaja na okoliš. U prilog tome svjedoči raspisan javni poziv za izradu tehničke dokumentacije glavnog projekta za ovu hidroelektranu, ukupne vrijednosti oko 6, 1 milijuna KM. Pretpostavlja se da bi se za potrebe HE “Dabar”, te HE “Dubrovnik 2” iz sliva Neretve i Trebišnjice preusmjeravale ogromne količine vode, što će imati negativan utjecaj na hidrologiju i ekologiju južne Hercegovine, Malostonskog zaljeva i delte Neretve. Ekolozima iz RH i BiH priključilo se Ministarstvo okoliša i turizma FBiH koje je pokrenulo upravni spor pred Okružnom sudu u Banjoj Luci, zbog studije utjecaja na okoliš projekta “HE Dabar”.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?