PRORAČUN

Vlada HNŽ odbacila zahtjeve zastupnika, slijede pregovori

skupstina
Stojan Lasić
12.04.2013.
u 09:14

Vlada je jučer zaključila kako je većina amandmana nerealna, te kao takvi ne mogu biti prihvaćeni.

Skupština HNŽ-a jučer je na sjednici odgodila izjašnjavanje o proračunu županije za ponedjeljak. Naime, nakon što je usvojeno izvješće o izvršenju proračuna za 2012. godinu, uslijedilo je prilaganje amandmana na prijedlog proračuna za 2013. Nakon pauze od skoro dva sata, zastupnici su se vratili u svoje klupe, a predsjednik Skupštine HNŽ-a Ramiz Jelovac je prenio odluku o odgađanju izjašnjenja o prijedlogu proračuna do ponedjeljka. - Bilo je previše amandmana i Vlada je većinu odbacila. Postoji bojazan, zbog ovakvog način rada, da će kod izjašnjavanja proći svi amandmani. Takvu situaciju smo imali prije dvije godine i tada smo dobili proračun koji nije bio realan. Zbog toga je napravljena pauza do ponedjeljka - rekao je Jelovac nakon prekida sjednice.

Nerealni zahtjevi

Ministar financija HNŽ-a Samir Hadžihusejnović je izjavio kako je Vlada prihvatila samo manje izmjene proračuna, te kako je većina amandmana nerealna. - Imamo jedan zahtjev da se iznos sa 600.000 poveća na 12,5 milijuna maraka. To nije primjereno situaciji u kojoj se nalazimo. Imamo nekoliko dana da iščitamo što piše u amandmanima i donesemo odluke - izjavio je Hadžihusejnović. Predsjednik Kluba hrvatskih zastupnika Tomislav Martinović nam je jučer rekao kako hrvatski zastupnici imaju nekoliko amandmana, te kako smatraju da se radi o izmjenama prijedloga proračuna koje nisu nerealne. - Mi tražimo povećanje sredstava za radio Herceg Bosne, za Sveučilište i SKB Mostar. Mislimo da su naši zahtjevi realni i očekujemo da će biti prihvaćeni - rekao nam je jučer Martinović. Jučer je zanimljivo bilo i na hodnicima županijske Skupštine. Zastupnici su potporu za svoje amandmane tražili i izvan prostorije u kojoj se održavaju sjednice Skupštine. Tako se na hodniku u jednom trenutku vodila rasprava oko toga zašto u prijedlogu proračuna stoji povećanje stavke za plaće u ovoj godini. Jedan od zastupnika je primijetio kako je stavka za plaće povećana za tri milijuna maraka, pa je od ministara tražio objašnjenje zašto je došlo do povećanja rashoda na ovoj stavci. Nekoliko ministara koji su bili na mjestu događaja je pokušalo opravdati ovu odluku, ali je rasprava prekinuta pozivom na nastavak sjednice.

Buran vikend

Očekuje se kako će tijekom vikenda biti vođeni intenzivni pregovori oko prihvaćanja pojedinih amandmana. Svima je jasno kako je prihodovna strana proračuna jako upitna, te kako punjenje proračuna vjerojatno neće biti na očekivanoj razini. Zbog toga se kompromis oko konačnog izgleda proračuna mora postići, a do konačne odluke je samo četiri dana.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?