DODIK I BOSIĆ

Vlada RS analizira koliko novca daju za rad države BiH

dodik
VL FOTO
04.09.2011.
u 10:53

Vlada RS-a pravi analizu koliko je puta prekršen Dayton te koliko Republiku Srpsku koštaju bh. institucije

Sve odluke koje se budu donosile na razini BiH, morat će prvo dobiti suglasnost entiteta (RS i FBiH) temeljni je zaključak koje su jučer na sastanku na Jahorini postigli čelnici SNSD-a, SDS-a te predstavnici službene vlasti RS-a i srpskih dužnosnika u institucijama BiH. “Do sada tih sporazuma nije bilo i mi ćemo od sada sve te zakonske inicijative dovesti u poziciju sporazuma, bez čega neće biti moguće da one budu usvojene”, kazao je Milorad Dodik nakon sastanaka, a prenosi agencija SRNA.

To znači da će se prije razmatranja i usvajanja zakona o popisu stanovništva i sustavu državne pomoći, provedbi odluke u slučaju Sejdić i Finci i usvajanja državnog proračuna morati dobiti politička suglasnost na razini RS-a, pa tek onda na razini države. Predsjednik RS-a Milorad Dodik i jučer je kazao da će srpske stranke odbiti mogućnost povećanja proračuna na razini BiH. “Proračun mora biti smanjen u rasponu od 15 do 18 posto, mora se zaustaviti zapošljavanje administracije i smanjiti enormna primanja koja nisu u skladu s trenutnim ekonomskim i socijalnim stanjem u BiH”, istaknuo je Dodik. Kazao je kako su Mladen Bosić i on razgovarali o metodologiji kako da RS od FBiH naplati 68 milijuna KM duga od poravnanja na temelju neizravnih poreza. Optužio je mjerodavne institucije u FBiH jer ne žele donijeti operativnu odluku o vraćanju novca, Naplatu spomenutog duga pokušat će, kako je kazao Dodik, dogovoriti razgovorima, ali da su u protivnom spremni naplatiti ga i po cijenu ukidanja neizravnih poreza.

Novinarima je kazao kako vlasti u RS-u rade analizu koliko BiH košta ovaj entitet, ali i o tome koliko je do sada poštovan Daytonski sporazum te najavio da će o ovom dokumentu, nakon što bude završen, raspravljati nadležne institucije. Komentirajući najavljeni međustranački sastanak u Mostaru oko formiranja vlasti na razini BiH, Dodik je kazao kako će predstavnici stranaka iz RS-a zastupati poznate stavove o poštovanju principa rotacije i to da Srbima pripadaju četiri ministarska mjesta, ali i da će dati podršku legitimno izabranim političkim predstavnicima naroda. Oni koji nisu došli na jučerašnji sastanak, kako je kazao Dodik, bit će pozvani na odgovornost.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?