Sastanak

Vojni umirovljenici FBiH pred Vladom 20. rujna

Nikšić
19.09.2012.
u 10:03

Dolaskom investicija u 2013. će se pojačati uplata doprinosa i ojačati mirovinski fond u FBiH

Unatoč jučerašnjem obećanju primjera Nermina Nikšića kako neće doći ni do kakvog smanjenja bilo čijih mirovina, Udruga umirovljenika vojnih osiguranika u FBiH pozvala je svoje članstvo da dođe 20. rujna na prosvjed koji će biti održan ispred zgrade federalne Vlade u Sarajevu. Odluka o prosvjedu je, kako tvrdi organizacijski odbor, konačna, a povod je Vladina odluka od 17. lipnja na osnovi koje je Federalni zavod MIO umanjio mirovine za 15 posto svim vojnim umirovljenicima koji su umirovljeni po federalnim propisima.

Nikšić protiv smanjenja

Na drugoj strani, federalni premijer Nermin Nikšić u razgovoru s predsjednikom i dopredsjednikom Saveza udruga umirovljenika FBiH Omerom Omerefendićem i Mehmedalijom Rapom kazao je kako ne dolazi u obzir bilo kakav poremećaj u isplati mirovina na sadašnjoj razini. Razgovarajući o problemima na koje umirovljenici nailaze u ostvarivanju zdravstvene zaštite, federalni premijer je obećao pronaći rje??enja, kroz koordinaciju sa županijskim ministrima, uključujući i federalnog ministra zdravstva.

Obećavaju investicije

Također će se Vlada FBiH, kazao je premijer Nikšić, rado uključiti i u rad savjetovanja što će ga o ovoj temi organizirati savez. Suradnja Vlade i saveza će prema dogovoru biti ostvarena i kada se bude razmatrala ideja o mogućnosti nelinearnog povećanja mirovina, pri čemu bi najviše bile povećane upravo najniže mirovine. Premijer Nikšić poručio je umirovljeničkim udrugama kako je stajalište federalne Vlade da isplata privilegiranih mirovina ni po koju cijenu ne može i ne smije ugroziti funkcioniranje Fonda MIO. Cilj Vlade FBiH je da se dođe do stanja u kojem će u mirovinskom fondu uvijek biti viška sredstava.

Subvencije za struju

On je kroz investicije koje bi se trebale početi realizirati tijekom 2013. najavio otvaranje velikog broja novih radnih mjesta. - Samo se na izgradnji autoceste na koridoru Vc očekuje oko 5000 novozaposlenih, te još 12.000 do 15.000 na pratećim aktivnostima. Jedna od velikih investicija, koja će, također, otvoriti dodatna radna mjesta je i izgradnja novog termobloka u TE “Tuzla”. Sve to će, dovesti i do povećanja uplate doprinosa, te jačanja mirovinskog fonda”. kazao je Nikšić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?