ogorčen presudom

Vuk Jeremić najavio raspravu o Haaškom tribunalu u UN-u

'Serbia's Minister of Foreign Affaires Vuk Jeremic answers to journalists' questions during a news conference at the Cernin's Palace in Prague, Czech Republic, on Friday, Nov. 14, 2008.
Pixsell
19.11.2012.
u 11:01

Jeremić ocjenjuje da je najnovijom presudom Haaškog tribunala "nanesen udarac ugledu Ujedinjenih naroda''

Vuk Jeremić, trenutačni predsjednik Glavne skupštine UN-a, zakazao je za 10. travnja 2013. javnu raspravu u Glavnoj skupštini UN "o ulozi međunarodnih 'ad hoc' kaznenih tribunala u ostvarivanju pravde i pomirenja između naroda", doznaje beogradski B92.

– Odluka Žalbenog vijeća Haaškog tribunala u vezi s operacijom Oluja izazvala je razumljivo ogorčenje u mnogim dijelovima svijeta. Neosporna je činjenica da je oko četvrt milijuna Srba prognano sa svojih ognjišta u samo nekoliko dana, a da je sud koji je osnovan kako bi istražio ovakva nedjela praktički odlučio da za ovaj čin nije bilo ni krivaca ni odgovornih. Iz toga bi se moglo zaključiti da zločina zapravo nije ni bilo, što je u evidentnoj suprotnosti s realnošću. Držim kako puno razumijevanje rada Haaškog tribunala i njegovih posljedica mora biti dostupno širokoj međunarodnoj javnosti, kako bi se omogućilo da povijest o tome donese konačni sud, i kako se više nikada i nigdje ne bi dogodilo da zlodjelo bude amnestirano i proglašeno za vrijednost – navodi Jeremić u svom priopćenju i pojašnjava kako je zbog toga iskoristio svoje ovlasti i zakazao raspravu u travnju.

Jeremić ocjenjuje kako je najnovijom presudom Haaškog tribunala "nanesen udarac ugledu Ujedinjenih naroda, ali dopušta mogućnost da je, kao pripadnik naroda čije je protjerivanje iz svojih domova ovim činom legalizirano, u ovom pitanju donekle subjektivan". Najavljuje da će sudjelovanje u raspravi dopustiti "ne samo državama, nego i akademskoj zajednici, istaknutim pojedincima i građanskim udrugama".

>>Jeremić: Sad će zaključiti i da smo si sami vadili organe na Kosovu!

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije