Blagdanski duh

Za blagdansko ukrašavanje Grad Mostar izdvojit će 21.000 maraka

Kićenje
28.11.2012.
u 10:22

Tradicionalno će se grad ukrasiti netom prije 6. prosinca, blagdana sv. Nikole

Za nekoliko dana počinje mjesec kojemu se najmlađi naročito raduju. Prosinac sa sobom nosi blagdanski duh i veselje koji barem na neko vrijeme iz većine građana izvuku posebne osjećaje i nekoliko dodatnih kapi dobrote. Najradosniji katolički blagdan će se ove godine u Mostaru obilježiti u pravom blagdanskom duhu, a tome ne doprinosi ništa bolje od ozračja koje se stvori istoga trenutka kada se grad ukrasi božićno-novogodišnjim ukrasima.

Pripaziti na troškove

Iako su neki već pomislili da će Mostar i ove godine ostati bez blagdanskog ugođaja i neće zasjati u punom sjaju, to nije istina. Praznici će se obilježiti dostojanstveno, na način koji priliči gradu i za građane koje je potrebno makar i na trenutak izvući iz svakodnevnog sivila. Ovu odluku je potrebno uskladiti s financijskom situacijom pa nam je Marica Raspudić, stručna savjetnica za urbani mobilijar i dekoraciju Grada Mostara kazala da je uradila prijedlog o prikladnom načinu kako ukrasiti grad s tim da se o utrošku sredstava mora voditi računa. “Prema JP Komunalno upućen je javni nalog u kojemu stoji da se na raskrižjima glavnih ulica i mostova u gradu postavi i održava svjetleća dekoracija od 150 figura”, kazala je savjetnica Raspudić. Na mostove će se staviti dekoracija te na ključna raskrižja na aveniji, Ul. blaženog Alojzija Stepinca, Ul. kneza Domagoja, na Bulevaru koji će se obilježiti dekoracijom. “Na Trg hrvatskih velikana, Rondo, će se montirati jaslice i cijeli će se trg ukrasiti svjetlećom dekoracijom, a posebno bogato i atraktivan će biti bor ispred ulaza u Hrvatski dom hercega Stjepana Kosače sa zapadne strane”, navela je Marina Raspudić. Zbog ovakvog rješenja, na Španjolskom trgu koji ima izdignuti plato, neće biti postavljanja velikoga bora jer bi u mobilijaru i dekoraciji izgubio svrhu. Stoga je ekološki opravdano da se ne sijeku jako visoki borovi kada postoji bor ispred Kosače koji može biti središnji u gradu. Za ukrašavanje grada će se ukupno izdvojiti 21.000 maraka, 3000 za jaslice te 18.000 maraka za postavljanje, održavanje, skidanje te popravljanje svjetleće dekoracije. Odlučeno je i da će se na potezu Razvitak i katedrala, odnosno Razvitak, Balinovac, na ulicama postaviti i održavati svjetleća dekoracija, dajući tako naglasak na postojeće drveće na Trgu Musala i Španjolskom trgu. Oni bi zajedno s Rondoom i veznim ulicama te i šetalištem N. Š. Zrinjskog trebali simbolizirati gradski prostor potenciranog urbanog života. Uz malo truda, volje i svjetlost lampica, blagdanski duh ove godine ipak neće zaobići grad na Neretvi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?