SKUPŠTINA HNŽ-a

Za rješavanje pitanja plaćanja prijevoza čeka se sjednica Vlade

Vlada HNŽ
18.09.2013.
u 08:53

Prosvjetari bez naknada dok se ne dovrši procedura usvajanja zakona

Na jučerašnjoj sjednici u Mostaru Skupština HNŽ-a usvojila je nacrt promjena Zakona o osnovnom obrazovanju u ovoj županiji.

Preuzimanje troškova

Kako smo ranije najavili, predloženim promjenama županija preuzima financiranje troškova prijevoza prosvjetara osnovnih škola u ovoj županiji, te plaćanje materijalnih troškova škola. Plaćanje prijevoza učenika i dalje bi trebala ostati obveza lokalnih zajednica u ovoj županiji. Nakon jučerašnje sjednice, spomenuti zakon bi trebao biti vraćen Vladi HNŽ-a koja bi ga trebala u formi prijedloga vratiti u skupštinsku proceduru. Ipak teško je predvidjeti kada će se to dogoditi s obzirom na zadnja događanja u Vladi HNŽ-a i stav bošnjačkih ministara koji su počeli hrvatskoj strani postavljati određene uvjete kako bi sudjelovali na budućim sjednicama Vlade HNŽ-a. - Mi očekujemo kako će iduća sjednica Skupštine HNŽ-a biti održana za petnaestak dana i što se nas tiče, nadamo se kako će ovaj zakon doći u proceduru u formi prijedloga - rekao nam je predsjednik Kluba hrvatskih zastupnika u Skupštini HNŽ-a Tomislav Martinović.

Odgođen rebalans

Također, i dalje je na snazi odluka da se rebalans proračuna HNŽ-a ne usvaja sve dok ovaj proces ne bude značio smanjenje, a ne povećanje troškova. Prema trenutačnom stanju, proračun HNŽ-a bi kroz rebalans trebao narasti za nekoliko milijuna maraka, čime bi sami proces izgubio svoj smisao. Ako prijedlog promjena Zakona o osnovnom obrazovanju ne bude na sjednici Skupštine za 15-ak dana, to bi značilo da prosvjetari u osnovnim školama i dalje ostaju bez naknada za prijevoz. Sindikati su ranije poručili kako im Grad Mostar duguje nekoliko isplata za troškove prijevoza u ovoj godini, a nova kašnjenja bi vjerojatno značila i otvaranje mogućnosti novih štrajkova. Sva prava koja sada imaju, prosvjetari su svakako izborili na ulicama, tako da ulazak u novi štrajk i prosvjede ne bi bio prevelika novost.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?