Zdravstvo

Zabrana izdavanja lijekova na recept za četiri ljekarne

Ljekarna
06.12.2012.
u 10:04

Kazne su izrečene jer ljekarne nisu ispunjavale uvjete iz ugovora koji imaju sa Zavodom za zdravstveno osiguranje HNŽ-a

Četiri ljekarne na prostoru HNŽ-a (tri u Mostaru, jedna u Čapljini) dobile su od županijskog Zavoda za zdravstveno osiguranje zabranu izdavanja lijekova na recept.

Otkrivene nepravilnosti


Kontrolom se utvrdilo kako ljekarne u svojim poslovnicama nemaju magistre farmacije, čime su prekršeni uvjeti iz ugovora s ZZO-om HNŽ-a, ali i zakon koji regulira ovu oblast. - Magistri farmacije su ti koji mogu izdavati lijekove pacijentima, a ne tehničari. Zbog toga su ugovori prekinuti s četiri ljekarne u HNŽ-u. Ovo je ujedno i opomena kako se ugovor sa Zavodom, kao i odredbe zakona moraju poštovati. Zavod će uskoro raspisati natječaj za ljekarne koje će izdavati lijekove na recept i ako kažnjene ljekarne isprave nepravilnosti mogu se ponovno prijaviti na ovaj natječaj - rečeno nam je u Zavodu za zdravstveno osiguranje HNŽ-a.

Oštre kazne

Inače, zakon kaže kako ljekarne koje u svojim poslovnicama nemaju magistre farmacije moraju platiti kaznu od 10.000 do 15.000 maraka, a čak im se može izreći zabrana rada do šest mjeseci. Obje kazne u konačnici može odrediti resorno ministarstvo, a ne Zavod. - Ljekarne su radile tako da imaju jednog magistra farmacije na 20 poslovnica. Onda bi ta osoba dio radnog vremena provodila u svakoj od poslovnica. Sada će svaka ljekarna u HNŽ-u morati cijelo radno vrijeme imati magistra farmacije u svakoj poslovnici - zaključili su naši sugovornici. Kontrole će se i dalje nastaviti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?