Vlada Federacije BiH

Zahtjevi za više novca stižu sa svih strana, uvode se zabrane

mujezinović
VL FOTO
13.09.2010.
u 07:45

Čak su i grantovi pojedincima u Federaciji BiH povećani za 126,5 milijuna maraka

Vlada Federacije BiH prije nekoliko dana je usvojila dokument okvirnog proračuna za razdoblje od 2011. do 2013. godine, kojim je, kao prioritet, istaknuta nužnost daljnje restrikcije javne potrošnje na svim razinama vlasti u Federaciji BiH. Nakon što je Federalno ministarstvo financija analiziralo zahtjeve proračunskih korisnika, na razini FBiH, ustanovljeno je kako oni za 2011. godinu iznose 2.273,4 milijuna KM, što je 30 posto više od proračuna za 2010. godinu. Za 2012. godinu radi se o 2.366 milijuna KM, a za 2013. godinu riječ je o ukupnim zahtjevima od 2.655,5 milijuna KM.

Tekuća izdvajanja

Osnovni zahtjevi za dodatnim sredstvima odnose se na oblasti socijalne zaštite, poljoprivrede, prometa i veza, te energetike, rudarstva i industrije... Projekcije proračunskih rashoda, kaže se u ovom dokumentu u čijem je posjedu Večernji list, moraju u sljedećem srednjoročju biti uklopljene u raspoložive prihode, što će za posljedicu imati restrikcije u svim tekućim izdvajanjima, te moraju ostati na razini iz 2010. godine. Večernji list objavljuje konačnu verziju rebalansiranog proračuna Federacije BiH za ovu godinu, a koji bi mogao, kako smo doznali, biti i projekcija za usvajanje proračuna u idućoj kalendarskoj godini. Nakon što je razmotrila i prihvatila temeljne principe za njegovu izradu, Vlada Federacije BiH je konačno utvrdila i Parlamentu Federacije BiH na usvajanje uputila prijedlog rebalansa proračuna Federacije BiH za 2010. godinu. Riječ je o rebalansu čiji su parametri usuglašeni kroz pregovore s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), te čiji je cilj daljnje usklađivanje rashodovne proračunske strane s raspoloživim mogućnostima. Tako će rebalansirani proračun Federacije BiH, prema prijedlogu, iznositi 1.863,3 milijuna konvertibilnih maraka, odnosno bit će za 116,1 milijun KM veći od sadašnjeg. Kroz rebalans su grantovi pojedincima povećani za 126,5 milijuna KM ili 21,3 posto u odnosu na plan Proračuna za 2010. godinu. Između ostalog, za invalidnine i dobitnike ratnih priznanja planirana su rebalansom 27,2 milijuna KM, a za MIO 98 milijuna KM. Iako je prestalo važenje Zakona o pravima razvojačenih branitelja, rebalansom je predviđeno 2,8 milijuna KM za izmirenje ranijeg duga po ovoj osnovi.

Niže razine vlasti

Sukladno rebalansu, također je utvrđen i u parlamentarnu proceduru upućen i prijedlog zakona o izmjenama Zakona o izvršenju proračuna Federacije BiH za 2010. godinu. Federalna Vlada donijela je i odluku o usvajanju rebalansa proračuna nižih razina vlasti kao uvjet za dodjelu sredstva iz proračuna Federacije BiH za 2010. godinu s pozicija Grantovi drugim razinama vlasti i Pozajmljivanja drugim razinama vlasti, za financiranje deficita u 2010. godini.

Vlada Federacije BiH će uvjetovati dodjelu ovih sredstva umanjenjem tekuće potrošnje kroz rebalanse županijskih proračuna. Ova sredstva bit će raspoređena prema kriterijima na temelju analitičkog iskaza izračuna primarne bilance i projekcije do kraja fiskalne godine, a prema utvrđenoj metodologiji Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Za provedbu ove odluke zadužuju se Federalno ministarstvo financija i niže razine vlasti, navodi se u dokumentima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?