U PARLAMENTU

Zastupnici nisu pristali ni darivati krv, kažu ‘tehnički nemoguće’

parlament
VL FOTO
02.09.2010.
u 07:32

Dom naroda je potvrdio i onu o upućivanju pripadnika Oružanih snaga BiH u mirovnu misiju u Afganistan, što je pak značajno za put BiH prema NATO savezu

Dom naroda Parlamenta BiH produžio je jučer mandat vršitelju dužnosti direktora Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije Miji Krešiću, dok ne bude imenovan direktor ove agencije, čime je ispunjen i posljednji uvjet za ukidanje viza građanima BiH.

Polemike izaslanika

Osim ove odluke, Dom naroda je potvrdio i onu o upućivanju pripadnika Oružanih snaga BiH u mirovnu misiju u Afganistan, što je pak značajno za put BiH prema NATO savezu. Usvojene su i dopune Zakona o službi u OS BiH, koji omogućava umirovljenje ratnih veterana koji zbog starosne dobi moraju napustiti aktivnu vojnu službu. Za razliku od ovih, pitanje prijedloga zakona o popisu stanovništva izazvalo je oštre polemike izaslanika. Dio bošnjačkih i hrvatskih izaslanika oštro se usprotivio odluci kolegija da se zasjedanje prekine prije razmatranja ove točke.

Stav da se rasprava odgodi kolegij je zauzeo na inzistiranje troje izaslanika Srba, članova SNSD-a, koji odbijaju raspravu o zakonu prije nego se o tom pitanju izjasni Narodna skupština RS-a 7. rujna. Odluka o ovom važnom zakonu, čije je donošenje preduvjet za organizaciju popisa iduće godine, morat će sačekati formiranje novog saziva Doma naroda nakon izbora, jer je jučerašnja sjednica vjerojatno bila posljednja u ovom sastavu. Jednako žustra rasprava vođena je istodobno i na zasjedanju Zastupničkog doma, i to o dva zakonska prijedloga upućena od SNSD-a. Riječ je o prijedlozima zakona o zabrani nošenja odjeće koja onemogućava identifikaciju i izmjenama Kaznenog zakona s ciljem zabrane djelovanja vahabitskog, odnosno selefijskog pokreta. Iz SNSD-a su oba prijedloga pravdali sigurnosnim razlozima, ali nisu u to uspjeli uvjeriti većinu ostalih zastupnika. Oba zakonska prijedloga bošnjački zastupnici su nazvali provokativnima i odlučno odbacili. Denis Bećirović iz SDP-a istaknuo je da se radi o čistoj predizbornoj i dnevnopolitičkoj temi kojom SNSD pokušava dobiti poen kod birača.

Sporovi stranaka

SNSD nema politički kredibilitet da predlaže ovakvu dopunu Kaznenog zakona, budući da su zastupnici ove stranke četiri godine odbijali prihvatiti zabranu svih fašističkih i ekstremističkih organizacija u BiH, kazao je Bećirović. Zanimljivo je da je na početku zadnjeg zasjedanja u ovom mandatu Zastupnički dom odbio zahtjev da se među zastupnicima organizira dragovoljna akcija darivanja krvi. Objašnjeno je kako tehnički nije moguće udovoljiti ovom zahtjevu Crvenog križa.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?