zatvor ili sloboda

Završava suđenje za Hypo i Ina-MOL: Sanaderu prijeti 15 godina

sanader (1)
Željko Lukunić/Pixsell
19.11.2012.
u 12:00

Prva optužnica - 
Riječ je o aferi Hypo u kojoj ga se tereti za štetu od 3,6 milijuna kuna.

Zatvor ili sloboda. Dvije su to misli koje vjerojatno prolaze kroz glavu Ive Sanadera proteklih dana. A što će se od toga dvoga za njega obistiniti, znat će se nakon što sudsko vijeće zagrebačkog Županijskog suda pod predsjedenjem suca Ivana Turudića u utorak u 10 sati izrekne prvu nepravomoćnu presudu bivšem premijeru. Kao što je već poznato, USKOK ga u aferama Hypo i Ina – MOL tereti za zloporabu položaja, ratno profiterstvo i primanje mita.

Prema optužnici za Hypo, koja je podignuta 31. kolovoza 2011. i bila je prva optužnica podignuta protiv bivšeg premijera, tereti ga se za štetu od 3,6 milijuna kuna. Tolika je, naime, prema optužnici, bila provizija koju je Sanader primio dok je od ljeta 1994. do jeseni 1995. kao zamjenik ministra vanjskih poslova s predstavnicima Hypo banke pregovarao o kreditu koji Hrvatska treba uzeti kako bi kupila zgrade veleposlanstva po svijetu.

Novac je, zapravo, prema optužnici, bio neka vrste nagrade Sanaderu jer je zauzvrat on obećao pomoći Hypu da se raširi po hrvatskom tržištu. Što se pak tiče afere Ina – MOL, ta je optužnica podignuta 23. rujna 2011. i njome se Sanader tereti da je uzeo 10 milijuna eura mita kako bi MOL-u prepustio upravljačka prava nad Inom iako MOL na to nije imao pravo. Te optužbe, kao i one da je ratni profiter te da je uzeo milijunsku proviziju od Hypa, Sanader je zanijekao, ustvrdivši da ništa od onog što USKOK tvrdi nije dokazano. USKOK pak smatra da su sve optužbe protiv Sanadera dokazane, zbog čega su Tamara Laptoš i Vanja Marušić, zamjenice ravnatelja USKOK-a, za Sanadera zatražile maksimalnu kaznu (15 godina, op. a.) i oduzimanje protupravno stečene imovinske koristi.

Narod mu je dao

– Nisam kriminalac, već čovjek koji je dobio legitimitet naroda da vodi državu. U dva sam mandata bio premijer, radio sam to najbolje što znam i izuzetno sam ponosan na to – rečenice su kojima je Sanader prošli tjedan završio svoje obraćanje sudu. Tim njegovim rečenicama praktički je završeno i jednogodišnje suđenje koje je na pomalo neuobičajen način počelo 28. listopada 2011. Tog jutra naime, nastala je zbrka jer je Sanader, oslanjajući se o štaku, praćen dvojicom pravosudnih policajaca, vrlo ležerno odjeven u trenirku ušao u veliku sudnicu zagrebačkog Županijskog suda. Potom je predsjedniku vijeća objasnio da ima zdravstvenih problema te da mu je tog jutra u pritvoru zagrebačkog zatvora u Remetincu, u kojem je bio od srpnja, kada ga je Austrija izručila Hrvatskoj, rečeno da ide u bolnicu, a ne na sud. Njegovo objašnjenje nije baš najbolje sjelo sucu Turudiću, koji je Sanaderu poručio da se sve to može shvatiti i kao odugovlačenje postupka.

Naime, u to vrijeme Sanaderova obrana pokušavala mu je isposlovati puštanje iz Remetinca uz jamčevinu, a Sanader je sucu rekao da neke zdravstvene pretrage nije napravio jer je mislio da će biti pušten iz Remetinca. Zbog toga ne začuđuje što su cijelu tu situaciju i sud i javnost protumačili kao manevar obrane. Suđenje po optužnicama spojenim radi ekonomičnosti postupka počelo je 3. studenog 2011., a tijekom jednogodišnjeg suđenja saslušano je 70-ak svjedoka. Sanader je u međuvremenu uz jamčevinu pušten da se brani sa slobode, a nesmiljeni “rat” između njega i Mladena Bajića, glavnog državnog odvjetnika, nastavio se kako na pravnom tako i na medijskom polju. Na pravnom polju tužiteljstvo je protiv Sanadera podiglo optužnice za Fimi mediju, HEP-DIOKI i Planinsku, dok se protiv njega još vode istrage zbog kupnje stranačkog BMW-a te slučaja TLM-HEP. Spomenuti postupci u različitim su fazama pa je tako suđenje za Fimi mediju već poodmaklo te je od zasad prihvaćenih 150 svjedoka saslušano već njih gotovo polovica.

Artiljerijski napadi

Što se tiče optužnice za Planinsku, 13. prosinca zakazano je optužno vijeće na kojem će se odlučivati o pravomoćnosti optužnice. A kako stoje preostala tri postupka protiv Sanadera, zapravo je znano samo istražiteljima jer, primjerice, optužnica za HEP-DIOKI nakon podizanja vraćena je na doradu, što zapravo znači da je vraćena na dopunu istrage. Drugim riječima, teško je očekivati da će suđenje u tom postupku, kao i u postupku TLM-HEP, početi uskoro. Činjenicu da je protiv njega pokrenuto sedam postupaka, koji su u ovoj ili onoj fazi, Sanader je koristio za “artiljerijske” napade na Mladena Bajića, kojeg je optužio da je protiv njega pokrenuo politički progon, i to po nalogu Jadranke Kosor, Sanderove nasljednice u premijerskoj fotelji. Kako mu se suđenje približavalo kraju, ovakvi njegovi istupi postajali su sve češći i sve žešći. Pojedini promatrači sa strane to su tumačili kao Sanaderov znak nervoze te očajnički pokušaj da bitku iz sudnice prebaci na političko polje. Koliko je i je li uopće u tome uspio, znat će se nakon što sudsko vijeće u utorak u 10 sati objavi svoju odluku.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?