INTERVJU

Završio sam misiju jer u banci imamo ljude za nove izazove

kutle
VL FOTO
26.06.2013.
u 05:00

Bankarski recept država BiH bi mogla vrlo brzo izaći iz krize i biti ‘osuđena na bogatstvo’ s rješenjem političkih pitanja. Nema napretka ako se ne riješe odnosi između naroda i problematičnih ustavnih rješenja

Berislav Kutle odlazi! Povlači se s mjesta generalnog direktora UniCredit banke BiH, unatoč tome što je u prošloj ekonomski izazovnoj godini napravila novi rast i neto-dobit od 53 milijuna maraka. Ova je banka po gotovo svim pokazateljima lider, a upravo je bila najprepoznatljivija po direktoru Kutli. Ova odluka šokirala je javnost pa čak i njegove bliže suradnike i prijatelje. Za Večernji list, Berislav Kutle, direktor UniCredit banke govori o razlozima odlaska, životu u bankarstvu, suradnji u projektu Večernjakova pečata i budućim planovima i mnogim drugim temama.

• Zašto odlazi Berislav Kutle?

Bilo je krajnje vrijeme za donijeti takvu odluku.

• Zašto?

Postoji životna filozofija koja kaže da se nikada ništa ne smije prodavati po najvišoj cijeni ni kupovati po najnižoj. To u mome slučaju znači da je sada banka ostvarila sve ono što jedna institucija može napraviti. Dosegnuli smo razinu da smo uistinu prva banka, ne samo u BiH gdje smo po kvantiteti broj jedan, a po kvaliteti i u regiji na vodećoj poziciji. U posljednjih 20 godina otkako sam na njezinu čelu, od kadra koji nije postojao, razvio se kadar koji može biti na čelu više banaka. Razvila je cijeli sustav kako to stvoriti, omogućila da nakon što ja odem istoga dana bude bolje vođena nego što sam je ja vodio. Dakako, na drukčiji način, ali uz poštovanje svih politika i procedura. To sve pokazuje da sam ja toj banci dao sve što sam mogao i korektno je nekome drugome omogućiti sada da ta institucija može dalje napredovati. S druge pak strane ja sam svoju misiju time završio.

• Kažete, završili ste misiju. Retrospektivno kada pogledate, kako su izgledali počeci ove bankarske institucije?

Kada sam počeo voditi ovu banku nisam ni slutio da ću biti u stanju biti sastavnim dijelom jedne takve institucije. To je bila znanstvena fantastika. To pokazuje i njezin razvoj u zadnjih 20 godina. Ja sam preuzeo vođenje banke s temeljnim kapitalom od 10 milijuna maraka. Od toga novca nijedna marka nije bila izražena u gotovini, nego u nekoj uništenoj imovini, srušenoj zgradi. Praktično smo na papiru imali deset milijuna maraka, a u stvarnosti nismo imali ništa. Osim šalterskih djelatnika, banka nije imala nikakvih bankarskih djelatnika. Po današnjim kriterijima, ne bi uopće mogli imati izgleda opstati, a kamoli se razviti. Iz toga vremena, iz te banke, mi smo došli do toga da ta institucija ima više od 550 milijuna maraka kapitala. Od toga više od 400 milijuna koje je ova institucija iskreirala i svega 150 milijuna temeljnog kapitala. Danas u njoj radi najosposobljeniji kadar u BiH. Najveći broj članova uprava u drugim bankama je doslovno došao iz UniCredit banke Mostar. Više od pola direktora su naši bivše kolege. A u UniCreditu smo opet zadržali najbolje kadrove, uključujući i našu banku u Banjoj Luci. Sve su to stvari koje se ne mogu ponoviti i koje imaju svoj kraj. Sada je to napravljeno, banka je na vrhu i ja, iskreno, nemam novih izazova. A banka traži nove izazove, novi rast i razvoj. Zato joj treba osoba koja po svojim godinama, mentalnome sklopu i onome što će naslijediti, mora imati izazov da od ove banke stvori još snažniju instituciju

 

Ostatak intervjua pročitajte u današnjem tiskanom izdanju Večernjeg lista.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?