Svađa u Butmiru

Zbog svađe u Butmiru propalo potpisivanje izjave

Butmir
10.10.2009.
u 23:50

Prije ručka izbila je prava prepirka s vrlo ružnim rječnikom, prije svega između političara između Banje Luke i Sarajeva.

Unatoč tvrdnjama o novom snažnom angažiranju međunarodne zajednice u rješenje bh. enigme, butmirski sastanak bio je sve osim upravo toga. Iza kulisa butmirskoga kampa NATO-a domaći su političari, uz različita gledanja, demonstrirali međusobnu nepodnošljivost i snažno izražene nacionalne napetosti.

Pripremljena izjava

Kako doznaje Večernji list, međunarodni pregovarači u posljednji su trenutak odlučili ne ponuditi bilo kakve papire na stolu svjesni da će time ponovno potrošiti kredibilitet kako je to bilo na 10. godišnjicu Daytona u Washingtonu kada ni potpis tadašnje američke državne tajnice Condoleezze Rice nije pomogao da ustavne promjene prođu u Parlamentu. Četiri godine kasnije politička situacija u BiH još je kaotičnija.

Iza zidina butmirske baze stranački predstavnici najprije su, što su potvrdili i u izjavama, predstavili dramatično različita stajališta o svim pitanjima uključujući ustavne promjene, uvjete za zatvaranje OHR-a, do podjele državne imovine ili članstva u NATO-u i EU.

Skeptični zbog takvog scenarija švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt, zamjenik američke državne tajnice James Steinberg i povjerenik za proširenje EU Olli Rehn odustali su čak i od ranije pripremljene zamjenske varijante.

Doznaje se da je bila pripremljena izjava koja je trebala glasiti “Opredijeljeni za integracije ...” i približavanje NATO-u i EU, no na kraju vrlu neuspješnog dana odustalo se i od toga. Kako nisu međusobno komunicirali cijeli dan, političari su oko podneva ostavljeni u posebnoj prostoriji koju su očito nadzirali organizatori iz NATO-a.

Bez zaključaka

Prije ručka izbila je prava prepirka s vrlo ružnim rječnikom, prije svega između političara između Banje Luke i Sarajeva.

Umjesto ikakvog zaključka bh. političarima samo je poručeno da se eventualni novi sastanak u istom sastavu treba očekivati 20. listopada.

Ključne riječi

Komentara 45

PS
psycho
02:35 11.10.2009.

Nema razloga za postojanje BiH-a.I tu je kraj svake price.Ko to ne vidi...

Avatar miletiml
miletiml
02:47 11.10.2009.

tako je psycho

SV
svarog
00:07 11.10.2009.

podici zid oko \"bih\" i ostaviti ih da gladujusve dok se ne dogovore...

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?