PLATFORMAŠi

Žele preko svog ministra iz reda ostalih uzeti poziciju Hrvatima

milorad dodik, dragan čović,
Zoran Grizelj
08.06.2011.
u 10:25

SDP i SDA i njihovi koalicijski partneri žele od deset ministarstva na razini državne vlasti uzeti pet

Kad se prekriže uobičajne diplomatske ograde, fraze o napretku, euroatlantskim integracijama, jučerašnje zajedničko priopćenje američke državne tajnice Hillary Clinton i ministra vanjskih poslova Williama Haguea upućeno političkim dužnosnicima u BiH, jasna je poruka potencijalnim opstrukcionistima da administracija SAD-a i EU-a neće nakon “gafa” u FBiH dopustiti izbacivanje legitimnih političkih predstavnika bh. Hrvata iz institucija državne vlasti.

Dezinformacije SDP-a

Uz to što je dvoje ministara poručilo da SAD i EU neće više tolerirati međusobne opstrukcije, nove podjele i radikalizaciju u državi, pismo je stiglo u trenutku kad započinju pregovori o formiranju državne vlasti i kad stranke okupljene oko platforme za promjene kompletan politički fokus grade na tome kako formirati vlast bez dva HDZ-a ili, kako kažu, uz pomoć stranaka koje u entitetima drže konce vlasti. Koristeći već oprobane formule zbunjivanja, pokušaja sabotaže odavno potpisanih međustranačkih ugovora, stranke potpisnice platforme već nekoliko dana uoči glasovanja za dužnost predsjedatelja Vijeća ministara BiH lansiraju priče o mogućem političkoj kohabitaciji s Dodikovim SNSD-om umjesto HDZ-a. Iz SNSD-a ističu da takav savez nije moguć i da na to neće pristati, ali su predsjednici stranaka okupljenih oko platformaške koalicije nastavili s davanjem izjava o navodnom dogovoru Dodika i Lagumdžije.

Platformaši hoće pola

Iz SNSD-a takve informacije demantiraju, kao i onu da su se prošlog tjedna susreli Dodik i Lagumdžija. Iz HDZ-a BiH i HDZ-a 1990. još su jednom javno kazali da pozicija predsjedatelja Vijeće ministra i dva ministarstva pripadaju spomenutom hrvatskom bloku. SDP i SDA te skupina manjih stranaka, uključujući one iz Federacije BiH i RS-a, drži da im od deset državnih ministarstva pripada pet. Usto, SDP će, ako izgubi mjesto predsjedatelja Vijeća ministara, na sve moguće načine tražiti jedno ministarsko mjesto koje pripada hrvatskom koalicijskom bloku, kao i jedno ministarstvo u kojemu bi trebao biti ministar iz reda ostalih naroda, ali bi bio pripadnik njihove stranke.

Komentara 1

SO
sojka
13:32 08.06.2011.

Dragi Dragane i Milorade uzmite peceno prase i cugu i muziku..jedite,pijte,nazdravite,poljubite se i postanite kao jedna stranka koja se zove \"slozna braca\"lijep pozdrav

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?