DRŽAVNI HEROJ

Aco: Dva sam ljeta radio bez plaće i uspio ujediniti BiH

'18.08.2013., Jesenice, dvorana Podmezakla - Prijateljska kosarkaska utakmica, Slovenija - Bosna i Hercegovina.  Photo: Sasa Despot/Zurnal24/PIXSELL'
'Sasa Despot/Zurnal24/PIXSELL'
11.09.2013.
u 09:00

Nacionalizam
 se osjetio, prvi su se put i Hrvati i Srbi tako zdušno borili za BiH, kaže Aco.

Košarkaški Bosne i Hercegovine prva su reprezentacija sa tri pobjede koja nije ušla u drugi krug EP-a. Nedostajala su im samo četiri koša više u mrežici Litve, pa je njihov izbornik Aleksandar Petrović (54) postao najveći trenerski tragičar prvenstva. Zajedno s hrvatskim stožerom koji su činili njegovi pomoćnici Denis Bajramović i Dražen Orešković te kondicijski trener Jure Šango.

– Ako u sportu postoji nešto što se zove moralni pobjednik, onda smo to mi. U kakvom smo ritmu bili u posljednje tri utakmice, naša je momčad mogla postati najugodnije iznenađenje EP-a kojoj ni četvrtfinale ne bi bio krajnji domet!

Na presici nakon pirove pobjede (78:72) Petrović je bio poprilično emotivan, drhtao mu je glas, a pobjegla mu je i pokoja suza.

– Sukus je to svega što nam se događalo, i lošeg suđenja i pehova s ozljedama igrača. I kada znate da više nema sutra, onda puknete. Žao mi je igrača, više su zaslužili da se bore za odlazak na SP nego da i sljedeće ljeto igraju u kvalifikacijama. A i Bosna i Hercegovina kao zemlja zaslužuje malo radosti.

Sudeći po reakcijama navijača BiH, Petrović i njegovi izabranici ujedinili su poprilično razjedinjenu zemlju.

– Stizale su poruke iz Banja Luke, ali i iz Širokog, jer u pitanju je bio sport, bez ikakvog politiziranja. Za ovu skupinu momaka nije bilo nacionalnih granica, a prije je bilo nepojmljivo da se Hrvati i Srbi tako žestoko bore za BiH.

Što dalje?

– Imam pravo čekati dva-tri mjeseca, a na potezu je, dakako, i savez. Ja sam reprezentaciji dogovorno poklonio dva ljeta. Bili su mi plaćeni samo elementarni troškovi, tek toliko da ne uđem u minus, a za svoje pomoćnike sam se izborio da ipak budu minimalno financijski podržani.

\"Izborniče, ne napuštajte nas\"

Nakon dva poraza na početku natjecanja, Petrović je bio na stupu srama jer je trpio pogreške glavne zvijezde momčadi Mirze Teletovića, igrača Brooklyn Netsa, čekajući ga da uđe u svoj ritam. A na kraju je postao bosanskohercegovački državni heroj. Kad je kazao da je dao svoje srce za Bosnu i Hercegovinu, navijači reprezentacije poslali su mu poruku: \"Selektore, ne napuštajte nas..., ovim ste postali miljenik svakog Bosanca i Hercegovca\".

>> BiH pobijedila, ali ispala. Aco: Žao mi je zbog napaćenog naroda

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije