Poruka SAD-u

Ajatolah Ali Hamnei: Bude li napadnut, Iran će uzvratiti

Iranski ajatolah Ali Hamnei
Reuters
20.03.2012.
u 19:00

– Mi ne razmišljamo o napadima i agresiji, ali, budemo li napadnuti, uzvratit ćemo istom mjerom – kazao je Hamnei u televizijskom govoru povodom proslave iranske nove godine.

Iranski ajatolah Ali Hamnei izjavio je da će, napadnu li ga SAD ili Izrael, Iran uzvratiti.

– Već smo rekli da ne gradimo i nemamo nuklearno oružje. U Kuranu piše da će, ako neprijatelj napadne prvi, sigurno biti gubitnik. Mi ne razmišljamo o napadima i agresiji, ali, budemo li napadnuti, uzvratit ćemo istom mjerom – kazao je Hamnei u televizijskom govoru povodom proslave iranske nove godine.

Ajatolah tvrdi da su izgovori za napad na Iran promjenjivi.

– Prvo je bilo pitanje ljudskih prava pa je nuklearno pitanje. Pravi je razlog da Iran štiti svoje naftne rezerve. Kada SAD i EU više ne budu imali nafte i plina, tada će morati činiti ustupke što će biti katastrofa za njih – smatra Hamnei.

Obami smeta cenzura

 S druge strane, američki predsjednik Barak Obama poslao je Irancima videoporuku povodom nove godine te se u svom govoru dodirnuo cenzure.

– Irancima je uskraćeno osnovno pravo na pristup informacijama jer iranska vlada ometa signale satelita. Na taj način cenzurira internet i kontrolira protok informacija, posljednjih tjedana Iranci ne mogu komunicirati ni međusobno – kazao je Obama.

– Želim da Iranci znaju da je SAD za dijalog te da želimo čuti njihove ideje. Iako smo nametnuli sankcije iranskoj vladi, izradili smo virtualno veleposlanstvo na internetu kako bi Iranci mogli sami vidjeti što govorimo i radimo – završio je Obama.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije