Herc iskrice

Bez mjere za mjeru

Čapljina
27.08.2012.
u 10:41

Država dvaju entiteta i triju etniciteta tako postaje poprište tristo čuda i mali milijun svega, svačega i ničega

Kako stvari stoje, demokracija i pravo u Bosni i Hercegovi nisu baš neke kompe. To jest, nisu kompatibilni. Jedna drumom, druga šumom i obratno. Jedni će ponoviti onu Brozovu da se sudovi ne smiju držati zakona k’o pijani plota, drugi će pokušati zaustaviti Reuters, treći nešto četvrto, njih pet-šest udarit će sve u šesnaest po svome. 
I eto ti onda nedosuđenih i promašenih jedanaesteraca. A sve narodima i građanima po dvanaestercu. Država dvaju entiteta i triju etniciteta tako postaje poprište tristo čuda i mali milijun svega, svačega i ničega.

Prepirke i replike oko smjena, zamjena, izmjena i promjena nastavljaju se istom mjerom. Neki čak i nemaju mjere te poprijeko odmjere sve one koji mjere njihove (ne)doprinose boljoj budućnosti BiH. No, kako stvari stoje, bolja budućnost zbog slabog interesa odlaže se na neodređeno vrijeme. Tako su, izgleda, odredili oni koji određuju sudbinu daytonske BiH.

Umjesto Daytonskog sporazuma 2 rabi se sintagma “bosanskohercegovački Dayton”. Hoće li nakon njega BiH i dalje biti država dvaju entiteta u kojima su po jedan narod u velikoj većini i konstitutivniji od konstitutivnosti, a treći u golemoj manjini i nekonstitutivniji od nekonstitutivnosti, pitanje je SAD-a, EU-a, Turske i Moskve.

No, ima mišljenja da dva entiteta imaju po jedan konstitutivni narod, država Bosna i Hercegovina dva nekonstitutivna naroda i jedan konstitutivni, a to su - Hrvati! Valjalo bi o ovome svemu razmisliti prije “bh. Daytona” ili barem vratiti sve na AVNOJ i ZAVNOBIH. Inače, BiH opasno prijeti ciprizacija. Ili cipelizacija u svakom smislu i besmislu. Bez jako konstitutivnih Hrvata nema ni slabe Bosne i Hercegovine.

Možda i nikakve. Jer jednima bliže je Moskva, drugima Ankara pa trećima ostaje EU. Koja će možda proći kroz donji dio Bosne i Hercegovine ako Pelješki most postane dubrovački Most uzdisaja. Samo da ne bude kao s razočaranim momkom na račun očaravajuće djevojke.

- Prošla kroz moj život kao krava kroz kukuruz – kazao je.

Ako nastavi se po starom, mogla bi se BiH izgubiti u političkom muđuprostoru i balkanskoj vjetrometini. Kao Mujo i Haso kad su kao turisti bili u Njemačkoj i nakon jedne terevenke u njemačkoj pivnici izgubili bh. putovnice. Mujo razočarano zaključi:

- Jao nama, moj Haso, sad ćemo cijelog života morati raditi da bi preživjeli!

Ili će se Bosna i Hercegovina, bila kakva bila ili crna, morati naći u nekakvom europskom krugu. Samo da ne bude kao s Mujom i Hasom kad su bez bh. putovnica napustili njemačku pivnicu i naišli na neku balkansku birtiju u kojoj je izbila tučnjava.

- Idem malo poviriti da vidim tko se potukao – reče Mujo.

Vrati se s velikom šljivom pod okom i još većom masnicom pod nosom.

- Kakva to je gužva u pitanju? - upita ga Haso.

- Ma, kakva gužva, odmah dođeš na red – pojasni mu Mujo.

Ovako nedefinirana Bosna i Hercegovina, strukturirana mimo temeljnih definicija teorije države i prava, sva dalje je od Europe i svijeta, sve stranija je stranim ulaganjima, sve besmislenija u ulagivanjima. Sad je 2014. godina željeni cilj za dobivanje statusa kandidata za članstvu u Europskoj uniji. Ako netko ne bi imao neki drugi, još željeniji cilj. Ozbiljno prijeti ozbiljan pad prihoda, još ozbiljniji rast rashoda. Neće s BiH valjda biti kao radnikom kojem je vlasnik tvrtke uručio otkaz. Radnik ga počne grliti, a vlasniku ništa nije bilo jasno. Pa mu je radnik lijepo objasnio:

- Hvala vam, gazda, na otkazu jer u školi učio sam da robove prodaju!

Valja reagirati pod hitno da se sačuva ono što najviše je bitno. BiH svoje probleme ne može rješavati kao mali Perica na satu matematike. Nastavnik je na ploči postavio matematički problem i upitao tko ga od učenika zna riješiti.

- Znam ja, reče Parica.

Iziđe pred ploču, spužvom sve prebrisa i reče:

- Riješen problem!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?