POSEBNI PLAN

BiH će ‘deradikalizirati’ sve terorističke skupine

jasarevic
VL FOTO
09.01.2012.
u 11:34

Problem vehabizma treba spustiti na profesionalnu razinu, a to znači da policijske strukture i obavještajna služba rade posao bez političkih pritisaka

Među prvim dokumentima koje će razmatrati novo Vijeće ministara BiH bit će i plan Ministarstva sigurnosti za deradikalizaciju skupina koje predstavljaju sigurnosnu prijetnju.

Problem vehabija

Kako je za Večernjak potvrdio ministar Sadik Ahmetović, ovaj dokument je već u pripremi, a slučaj napada na američko veleposlanstvo pred kraj prošle godine samo je ubrzao aktivnosti na njegovoj izradi. - Ja sam nakon tog napada upozorio na one koji problem vehabizma, odnosno selefizma u BiH koriste za političke ciljeve. To ometa identifikaciju onih koji predstavljaju potencijalnu terorističku prijetnju. Problem vehabizma treba spustiti na profesionalnu razinu, a to znači da policijske strukture i obavještajna služba rade svoj posao bez političkih pritisaka. To je najbolji put za kvalitetnu dijagnozu problema. Ovdje je riječ o jednom društvenom fenomenu za koji je potreban angažman cijelog društva. Ukoliko ostanem na poziciji ministra sigurnosti ja ću državnim i društvenim strukturama u BiH ponuditi jedan dokument koji već ima svoje konture. Njegov radni naslov bi mogao biti “Deradikalizacija pojedinaca i skupina u BiH“. Taj dokument će definirati problem i obveze svih struktura koje nam mogu pomoći da pojedince i skupine deradikaliziramo do one mjere do koje to više neće biti sigurnosni problem, ističe ministar Ahmetović. Slučaj Jašarevića koji je pucao u sred dana na američko veleposlanstvo u Sarajevu je pokazao kako ni unutar BiH, pa ni unutar Federacije ne postoji jasna procedura postupanja policijskih struktura u ovakvim i sličnim kriznim situacijama. Ministar Ahmetović kaže kako i taj problem može biti riješen ako njegov prijedlog bude prihvaćen.

Jasno zapovijedanje

-Naš problem je što u BiH nemamo uspostavljenu strukturu da bi se znalo tko poduzima i što se poduzima u ovakvim situacijama, tko rukovodi situacijom na terenu. U slučaju napada na američko veleposlanstvo imali smo tri specijalne policijske postrojbe na terenu, a nismo imali jasan sustav rukovođenja i zapovijedanja. Za to postoji rješenje, a ono je da Direkciji za koordinaciju policijskih tijela damo mogućnost da koordinira policijske strukture za barem tri vrste najtežih kaznenih djela, a to su terorizam, organizirani kriminal i ratni zločini. To će biti jedan od mojih prijedloga u predstojećem razdoblju i vidjet ćemo kako će ga prihvatiti oni koji odlučuju, kaže ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović. Iako za sada ne želi otkrivati sve detalje najavljenog plana, Ahmetović je uvjeren kako će on omogućiti državi da spriječi terorističke prijetnje i slučajeve kao što je nedavni napad na američko veleposlanstvo.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?