KARDINAL O ĆIRILICI

Bozanić: Vukovarska rana otvara se na križu bešćutnosti političara

josip bozanić,marija bistrica (1)
Foto: Matija Topolovec/PIXSELL
1/3
08.09.2013.
u 12:20

Postavlja se pitanje komu to sada u Hrvatskoj treba i za čije se to dobro čini, rekao je zagrebački nadbiskup

Oko 30 tisuća vjernika okupilo se danas u nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke na 282. Zavjetnom hodočašću vjernika Grada Zagreba i hodočašću mladih Zagrebačke nadbiskupije. U hodočasničkoj procesiji sudjelovao je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, već tradicionalno noseći zavjetnu svijeću. Središnje misno slavlje u crkvi na otvorenom predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, koji se u propovijedi osvrnuo na Godinu vjere, navodeći da molitve i susreti vjernike potiču da nastoje oko dubljeg upoznavanja vjere i odupiranju površnosti u vjerničkim zajednicama. Kardinal Bozanić naveo je da su tijekom godine događanja donijela razna iskušenja, koja nisu prestala.

– U tim smo iskušenjima vidjeli predivna svjedočanstva vjernika, a osobito mladih katolika koji su iz svoje vjere, znanja o kršćanskom nauku, hrabro odgovarali na izazove neistina i grubog nepoštivanja vrijednosti hrvatskog naroda. Iz tih je stavova progovorila i građanska inicijativa U ime obitelji, koju kao Crkva podupiremo, jer osjećamo dužnost promicati istinu o čovjeku i zalagati se za dobro hrvatskoga društva, bez obzira na snagu rušilačke ideologije koja se želi nametnuti i na njezino podrijetlo – istaknuo je kardinal te nastavio:

- Poznavanje vlastite vjere omogućuje razlučivati pojave u osobnome i društvenom životu, ocijeniti njihovu prihvatljivost ili neprihvatljivost. Jasno nam je da živimo u okolnostima u kojima se poseže za raznim sredstvima kako bi se održalo na vlasti, da bi se imalo utjecaja, da bi se porazilo i ponizilo protivnika. Kao kršćani ne smijemo tako postupati. Na nama je osluškivati i naviještati Radosnu vijest. Njezina je riječ oštra za svaku neistinu i blaga za svaku poniznost. I naš je uspjeh radost čovjeka u istini i ljubavi. Ako u bilo čemu prevladava sebičnost, uspjeh nije kršćanski. Danas u Hrvatskoj vidimo da se razne pojave žele izmiješati, promijeniti im značenja, obilježiti etiketom i staviti na istu razinu, zapostavljajući istinu. Zbog toga dolazi do zbunjenosti, nesnalaženja, razdora i tjeskobe, do svega onoga što priječi da u svojoj Domovini budemo mirni i sretni. Uzaludna su uvjeravanja kako se prošlost mora zaobići. Jer upravo oni koji govore da im prošlost nije važna, u njoj nalaze nadahnuća za svoja nedjela. Ako se ne suočimo s teretom prošlosti i ne vidimo joj lice u njezinoj istini, zasigurno ćemo se suočiti s njezinim tamnim sjenama koje se nadvijaju nad nas i samo ćemo naslućivati što će i koga sve prekriti – istaknuo je kardinal Bozanić, koji se u propovijedi dotaknuo i Vukovara:

- Kao vjernik i biskup danas ne mogu prešutjeti pokušaj da se obescijeni simbole slobode i da se hrvatska vukovarska rana otvara na križu bešćutnosti političara. Postavlja se pitanje komu to sada u Hrvatskoj treba i za čije se to dobro čini? Nije li sada hitnije suočiti se s rješavanjem teških gospodarskih prilika hrvatskih građana? Ili je pak razlog da se skrene pozornost od nedosljednosti i neodgovornosti u koju se gura Hrvatsku u odnosu na Europsku Uniju? – zapitao je Bozanić.

Propovijed je zaključio riječima:

- Izvanjski izgleda, i ove smo godine ispunili zavjet, jer smo došli k Bistričkoj Majci. No, znamo da je zavjet ispunjen ako smo dopustili da nam Bog ispuni srce zahvalnošću, brigom prema bližnjima, radošću da nam je darovana vjera, molitvom za ustrajnost i znakovima ljubavi prema onima kojima trebaju naše ruke, naša riječ, prisutnost i pomoć – zaključio je kardinal Bozanić, zazvavši blagoslov na hodočasnike, koji su njegovu propovijed nagradili pljeskom.

>> Kardinal Bozanić poziva na molitvu i post za mir u Siriji

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?