REVIZIJA

Čamberovo i Lijanovićevo ministarstvo poslovalo loše

Jerko Ivanković Lijanović
Radom za boljitak
28.07.2012.
u 11:05

U Lijanovićevom ministarstvu revizori nisu mogli potvrditi niti osnovanost isplate potpora za promociju proizvodnje i poljoprivredno-prehrambenih proizvoda

Javnim novcem u Federaciji BiH još uvijek se raspolaže neodgovorno i bez poštovanja utvrđenih procedura. Pokazuje to izvješće Federalnog ureda za reviziju institucija za prošlu godinu.

Krše se zakoni

Uočene nepravilnosti u raspolaganju javnim novcem ponavljaju se iz godine u godinu, krše se zakoni, ne poštuju revizorske primjedbe i na kraju izostaje odgovornost za propuste. Ilustrativan je podatak da niti jedan subjekt koji je bio podvrgnut reviziji nije dobio pozitivnu ocjenu. 

Dva su ocijenjena negativno, a za ostale je dato “rezervirano” mišljenje.
- Stanje se ne popravlja nego ide k lošijem poslovanju. Ako i dalje budu ovakvi nalazi može doći do stečaja proračuna, ističu u uredu. Negativno izvješće revizora dobilo je Ministarstvo rada i socijalne skrbi, na čijem je čelu HSP-ovac Vjekoslav Čamber. Revizori, između ostalog, zamjeraju ovom ministarstvu opravdanost načina raspodjele sredstava tekućeg transfera za organizacije civilnih invalida u iznosu od 750.000 KM. Izbor korisnika je izvršen bez javnog poziva za dodjelu sredstava i utvrđenih kriterija pri čemu nije pružena mogućnost svim organizacijama civilnih invalida koji ispunjavaju uvjete da se prijave za proračunska sredstva.

S podužeg popisa zamjerki Čamberovom ministarstvu je i ona da se ne može potvrditi osnovanost ulaganja sredstava kapitalnih transfera “Rekonstrukcija ustanova za zbrinjavanje na razini FBiH“ odobrenih za prenamjenu prostora zgrade Zavoda za odgoj ženske djece i omladine “Ljubuški”.

Opravdanost isplate naknada po osnovi zaključenih ugovora o djelu u neto iznosu od 61.456 maraka revizori nisu mogli potvrditi iz razloga što su isti zaključivani za izvršenje redovitih poslova i zadataka zaposlenih koji su utvrđeni pravilnikom o unutarnjoj organizaciji Ministarstva.

Jednokratne pomoći

Drugo negativno izvješće dobilo je Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva koje vodi Jerko Ivanković Lijanović. Revizori su ukazali na nemogućnost potvrđivanja osnovanosti isplata jednokratnih novčanih potpora (3,159.200 KM), jednokratne pomoći pčelarima (1,538.200 maraka) i otkupa krastavaca (131.331 maraka) imajući u vidu da ovakav način obračuna i isplate novčanih potpora nije utvrđen zakonom. Ne može se potvrditi niti opravdanost neiskazivanja obveza u fiskalnoj 2011. godini za poticaje korisnicima koji su ispunjavali posebno propisane kriterije po osnovi programa utroška sredstava - poticaji za poljoprivredu - i pravilnika o uvjetima i načinu ostvarenja novčane potpore po modelu poticaja proizvodnji u iznosu od 2,307.041 KM, navodi se u izvješću Federalnog ureda za reviziju institucija za prošlu godinu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?