Rastrošnost

Chelsea, Arsenal i Real dužni više od 700 milijuna eura

\'Liverpool\'s Fernando Torres celebrates scoring against Wigan Athletic during their English Premier League soccer match in Wigan, northern England in this November 10, 2010 file photo. Chelsea on Ja
Reuters
03.02.2011.
u 08:40

Od 2012. klubovi ne smiju biti dužni više od 45 milijuna eura i pitanje je kako će velikani smanjiti ogromne minuse.

Uefa i njezin šef Platini križaju se, iako žele uvesti ograničenje rastrošnosti klubova, posljednji dan prijelaznog roka pokazao je da se neće lako nositi s tim problemom. Englezi su u šest transfera potrošili 220 milijuna eura, zadnja noć koštala je više od 120 milijuna eura.

I ništa u toj rastrošnosti ne bi bilo čudno da klubovi nisu dužni kao Grčka. Ne samo engleski, već svi najveći posluju s ogromnim minusom i teško će se iz njega izvući. Dužni su i oni koji najviše zarađuju, kao Real koji prihoduje više od 400 milijuna eura godišnje. Spomenuti Real premašio je, kao i Arsenal i Chelsea, iznos od 750 milijuna eura minusa, (Chelsea ima olakotnu okolnost što joj je najveći vjerovnik Roman Abramovič), Manchester United je blizu 600 milijuna i Glazeri, američki gazde, kane povećati cijenu ulaznica, Barca je na oko 500 milijuna eura duga.

Uefa namjerava uvesti red i klubovi koji budu prekomjerno dužni neće dobiti licencije. Prema tome, od 2012. i 2015. licenciju neće dobiti klub koji je dužan više od 45 milijuna eura, od 2015. do 2018. dug ne smije prijeći 30 milijuna. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li se klubovi toga držati i kako će srezati dugovanja. Možda posegnu, kao 2000. predsjednik Reala Florentino Perez, za prodajom imovine. Kao član Narodne stranke, nagovorio je gradske čelnike Madrida da otkupe pomoćne terene, pa je u kasu sjelo 480 milijuna eura. A kod nas spočitavaju klubovima trošenje novca poreznih obveznika...

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije