Afera

Deset godina za krađu 600.000 KM iz Centralne banke BiH

fasf
20.11.2015.
u 06:15

Nepravomoćnom presudom Suda BiH Nedžad Bajraktarević (39), bivši službenik Centralne banke BiH, zbog pronevjere u službi osuđen je na 10 godina zatvora. Naime, od 2012. do 2014. iz riznice CB BiH u tri je navrata ukupno prisvojio čak 600.000 KM u apoenima od 200 KM te je tako zloupotrijebio položaj referenta za gotovinske transakcije u Odjelu za rizničke poslove (suključar) gdje je raspolagao novcem - zaprimao i uplaćivao komercijalnim bankama. Kamere videonadzora u ovom dijelu sjedišta CB BiH u spornim trenucima bile su isključene, što je i omogućilo nesmetano uzimanje novca. Potom je na police podmetao obični papir ili stiropor preko kojih je, kako procedura i nalaže, stavljao vrpce i svoj potpis. Nedostatak novca otkrili su internom kontrolom pa je odmah suspendirano devet službenika.

Strahuje za djecu

Tužitelj je, podsjećamo, u završnoj riječi, zbog štete nanesene državi, odnosno CB BiH, tražio kaznu od deset godina. Branitelj optuženog je kazao kako je tužitelj predočio veliki broj dokaza, ali kako nije uspio dokazati da je Bajraktarević kriv, te je predložio oslobađajuću presudu. Sam Bajraktarević je tada dodao: “Strahujem za svoju djecu i djecu svoje rodbine. Sve što sam stekao, stekao sam pošteno. Netko hoće da se preko mene opere odgovornosti i krivnje”. Bajraktarević je, prema presudi, obvezan CB BiH isplatiti 600.000 KM. Što se tiče prijedloga Tužiteljstva BiH da se oduzmu nissan, kuća i vikendica, te vikendica Enesa Mulahasanovića, koja se sagrađena ukradenim novcem, odbijeni su kao neosnovani. Sutkinja Minka Kreho je podsjetila da je kazna za one koji pronevjere novac u službi od tri do 20 godina zatvora. Napominjala je ranije i da optuženi može sklopiti sporazum s tužiteljem te da u tom slučaju kazna može ići i ispod minimalne od tri godine, ali do toga nije došlo.

Tri dijagnoze

Kako je ranije govorio tužitelj Šuškić, činjenica je da je Bajraktarević priznao kako je pronevjerio 600.000 KM, no kako je tada naglašavao, sumnja da je otuđeni iznos novca daleko veći. Ono što je zanimljivo jeste da je optuženi, prema navodima tužitelja, novac uzeo kako bi adaptirao obiteljsku kuću u Briješću, kupio auto nissan te izgradio vikendicu u selu kod Rogatice. Novac je, navodno, dijelio rođacima, prijateljima i poslovnim kolegama. Inače, Bajraktarević se kao službenik CB BiH zaposlio sa srednjom stručnom spremom i primao je uredno mjesečnu plaću od 2200 KM. Nakon uhićenja se žalio da u pritvoru sigurno neće izdržati. Govorio je da je bolestan, da ima tri medicinske dijagnoze i da je neosuđivani otac četvero maloljetne djece.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?