ODLUKA

Na slobodi žene koje se sumnjiče da su ‘sređivale’ lažne mirovine

'ZA POKBIH/nerazmjerno male prijave poreza na jednoj strani i veliko bogastvo na drugoj strani su razlog zbog kojeg ce inspektori provjeravati gradane/snimio>dalibor ravic mito korupcija novac euro'
Foto: ''
11.01.2014.
u 04:31

Akcija “Loto” započeta je 6. prosinca kada je uhićeno 14 osoba zbog sumnje da su omogućili nelegalno stjecanje invalidskih mirovina

Djelatnice banjolučke podružnice Fonda MIO Republike Srpske Drenka Petrović i Nada Kukavica, koje su uhićene prošle godine u akciji “Loto”, puštene su da se brane sa slobode, rečeno je Srni u Okružnom tužiteljstvu u Banjoj Luci.

Istraga se nastavlja

One su bile u pritvoru do 6. siječnja ove godine zbog sumnje da su sudjelovale u raznim malverzacijama pri dobivanju nelegalnih invalidskih mirovina. Iz banjolučkog Okružnog tužiteljstva ističu da su osumnjičene daktilografkinje puštene da se brane sa slobode, te da se istražne radnje i dalje nastavljaju. Akcija “Loto” započeta je 6. prosinca kada je uhićeno 14 osoba zbog sumnje da su omogućili nelegalno stjecanje invalidskih mirovina. Iz Fonda MIO RS ranije su rekli kako posjeduju popis na kojem su imena nešto manje od 6000 osoba koje su umirovljene na sumnjiv način, i to, uglavnom, na osnovi nalaza s psihijatriskih klinika iz Podgorice, Mostara, te pojedinih gradova u Srbiji. Braniteljska organizacija Republike Srpske ranije je upozoravala da je od ukupno 47.000 invalidskih mirovina, najmanje 7000 sporno, te da se zna kako su pojedinci umirovljeni. Petrović i Kukavica su, navodno, uzimale novac od posrednika koji su pronalazili ljude zainteresirane za dobivanje invalidske mirovine iako nisu ispunjavali uvjete, a tek se treba utvrditi za koliko sredstava je ovim radnjama oštećen Fond MIO, odnosno Republika Srpska. Saslušana su i dva liječnika vještaka Zoran Perduv i Beba Žarić, koji su radili na ocjeni sposobnosti osoba koje su podnosile zahtjeve za invalidske mirovine.

Niz prijava o prijevarama

I njihovu odgovornost treba utvrditi Fond MIO Republike Srpske u skladu s Pravilnikom o radu. Još 2011. godine govorilo se o određenim problemima u ostvarivanju prava na invalidsku mirovinu, nakon čega je pokrenuta akcija “Stop prijevarama, do mirovina pošteno“, a zahvaljujući građanima RS-a zaprimili su 2906 prijava, od kojih 1600 preko besplatne telefonske linije. Akciju u kojoj su otkriveni posljednji slučajevi neregularnosti kod isplate invalidskih mirovina kodnog naziva “Loto“, provele su Uprava krimpolicije MUP-a R. Srpske i Okružno tužiteljstvo Banja Luka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije