opasnost iz prirode

Otrovna gljiva umalo jestajala razvoda par iz Istre

21.11.2018.
u 10:50

Nedavno je medijski prostor regije zaintrigirala priča o bračnom paru iz Istre kojeg je umalo koštalo braka nesmotreno konzumiranje otrovne gljive Panterova muhara. Žena je pričala sočne detalje svoga preljuba do u najsitnije pojedinosti i nije se mogla suzdržati.

Liječnički tim jedne istarske bolnice svim je raspoloživim sredstvima pokušavao primiriti ženu koja je konzumirala famoznu muharu, a koja je na nju djelovala kao svojevrstan serum istine.

Tvrdila je kako već dulje vrijeme jedva čeka da muž ode u polje kako bi se mogla upustiti u ljubavni odnos sa susjedom. Budući je bila pod djelovanjom otrova iz gljive svoju priču potkrijepila je vrlo detaljnim opisima cjelokupne situacije.

Šokiranom suprugu u jednom trenutku bilo je dosta svega pa mu je u jednom trenutku prekipjelo slušati neugodne detalje prijevare. Nesumnjivo ga je bilo i sram osoblja bolnice i cjelokupne situacije, pa je otvorio vrata i iz čekaonice uletio u ambulantu te fizički nasrnuo na suprugu.

Supruga je u bunilu provela oko dva sata, a liječnici su uspjeli supruga odvratiti od namjere da se fizički obračuna s njom.

- Panterova muhara je smrtonosna gljiva čiji je otrov toliko intenzivan da čak sa 100 konzumiranih grama može ubiti čovjeka. Ne postoji adekvatan način kulinarskoga načina uništenja otrova jer je riječ o supstancijama koje su termostabilne, dakle iznimno otporne na toplinu - kazao je za 24 sata Ivan Širić, profesor s Agronomskoga fakulteta.

Problem je u tome što je berači najčešće zamjene s vrstom Amanita spisa - “prava tigrica”, a sve zbog lakog shvaćanja gljiva i nepoznavanja morfoloških značajki same gljive. Prava tigrica se od Panterove muhare značajno razlikuje po karakteristično narebranom vjenčiću i glatkom rubu klobuka.

Ova otrovna gljiva lako se može zamijeniti i biserkom, koja ima narebrani vjenčić te listiće i meso koje na dodir pocrveni. Inače najveći hrvatski stručnjak za gljive Romano Božac je svjedočio ponašanju ljudi otrovanih ovom gljivom.

“Ponašaju se jako neugodno, izgovarajući razne nezamislive uvrede, neugodne riječi i slično....”, rekao je Božac.

Ostale otrovnice inače djeluju na probavni sustav. Pacijenti povraćaju, imaju proljev, bol u želucu, vrtoglavicu...

No, nakon Partnerove muhare pacijenti uglavnom reagiraju tako da često zabunom završe u psihijatrijskim bolnicama dok ne popusti otrov. Ako se simptomi pojave, potrebno je odmah otići k liječniku. Nema protuotrova. Liječe se simptomi trovanja prikladnim metodama, tipa nadoknada tekućine, davanje lijekova za smirenje, itd.

Znakovi trovanja obično se jave od pola do dva sata nakon konzumiranja. Važno je na vrijeme shvatiti opasnosti koje može prouzročiti konzumiranje ovih gljiva kako bi se preventivno djelovalo.•

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije