NOVA NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

Smješkao se tijekom izricanja presude: Filip Zavadlav osuđen na 40 godina zatvora

Filip Zavadlav
Ivana Ivanovic
24.10.2023.
u 17:52

Filip Zavadlav osuđen je na 40 godina zatvora na ponovljenom suđenju za trostruko ubojstvo u splitskom Varošu. Za svako ubojstvo osuđen je sa po 15 godina.

Filipu Zavadlavu na Županijskom sudu u Splitu izrečena je presuda za trostruko teško ubojstvo Marina Bobana (25), Jurice Torlaka (37) i Marina Ožića Paića (25) u siječnju 2020. godine u splitskom Varošu. Za svako ubojstvo dobio je po 15 godina zatvora, a osuđen je na jedinstvenu kaznu od 40 godina. 

Tužiteljstvo je smatralo da se radi o tri teška ubojstva, ali je presuda ubojstva okvalificirala drugačije, pa je za svako izrečena kazna od po 15 godina. Sutkinja je smatrala, a objasnila je u obrazloženju presude, kako tijekom sudskog postupka nije dokazano da su žrtve bile pripadnici kriminalističkog miljea, te da je motiv ostao skriven. Napomenula je kako će on ostati tajan ukoliko ga Zavadlav sam ne otkrije. 

Što se tiče njegove obrane kojom je negirao počinjenje djela, sutkinja je rekla kako je tijekom suđenja upoznala njegovu verbalnu i neverbalnu komunikaciju, te kako je tijekom završne riječi izgledao pompozno i kao da glumata. Smatra kako je tome bio cilj da se pokaže kao neubrojiv iako su vještačenja u više navrata pokazala kako to nije tako. 

Kao olakotne okolnosti Zavadlavu su uzete činjenice da je bio bitno smanjeno ubrojiv tijekom počinjena djela, kao i teške obiteljske okolnosti. No kao otegotne okolnosti sudsko je vijeće uzelo u obzir da je tijekom počinjenja djela bio jako odlučan, brutalan, te je pokazao hladnokrvnost i ugrozio živote drugih ljudi. Tijekom suđenja nije u nijednom trenutku pokazao kajanje, niti je izrazio sućut obiteljima ubijenih. Čak je svoje žrtve u više navrata vrijeđao, pa ih čak nazvao i crkotinama. 

Na kraju je sutkinja poručila kako je ovo 'jedan od najbrutalnijih zločina u Dalmaciji, ali i u Hrvatskoj, te ukoliko je imao nekih problema trebao ih je prijaviti, a ne uzimati pravdu u svoje ruke. Mnoge su mu osobe nudile pomoć, ali on je nije prihvatio već je postupio na najgori mogući način.' Dodala je kako će 'motiv ostati skriven u psihi počinitelja, a ako ga on nije voljan otkriti možda nikada i neće biti otkriven'. 

Brat Filipa Zavadlava, Stanislav čekao je ispred sudnice, htio je na izricanje presude, ali je zakasnio, pa ga je odnijela policija. 

Filip Zavadlav na sud je došao obrijane glave, u mornarskoj majici i smješkao se prilikom izricanje presude. Tijekom čitanja presude kimao je glavom u znak neodobravanja presude i visine kazne. Sutkinja je pola sata čitala obrazloženje, a Zavadlav se pokušavao javiti za riječ dižući dva prsta u zrak. No sutkinja ga je odbila i samo mu je rekla: 'Gotovo je'.  Pred zgradom suda novinare je čekao Filipov Brat Stanislav , ali je djelovao nerazborito i lupao je šakom po staklu, pa su ga odnijeli pravosudni policajci. 

Podsjetimo, riječ je o ponovljenom suđenju na kojem je sudsko vijeće pod predsjedanjem Višnje Strinić trebalo utvrditi motiv počinjenja djela. Naime, prvom presudom osuđen je na 40 godina zatvora, međutim Visoki kazneni sud ukinuo je presudu tražeći da se utvrdi motiv ubojstava.

Na drugom, ponovljenom suđenju, iako je cijelo vrijeme isticao kako je ubrojiv, služio se stručnim, pravnim terminima i nastojao parirati sutkinji Strinić (nije se libio reći joj kako njezin posao zna bolje od nje), svojim ponašanjem i izgledom kao da je htio poručiti suprotno. Na jednom ročištu sudu se obraćao isključivo na talijanskom jeziku, a na sljedećem, kada je pročitano psihijatrijsko vještačenje kojim je još jednom utvrđeno da je raspravno sposoban, tvrdio je kako je iznenađen svime jer on talijanski uopće ne govori. 

Svjedoke je ispitivao, dobacivao je, upadao u riječ, uvijek na rubu da bude izbačen iz sudnice, što mu se jednom i dogodilo kada je ometao gledanje snimki ubojstava uporno tvrdeći kako on nije osoba na snimkama. Nastojao je šokirati i svojim izgledom. Dolazio je i u bijelom odijelu i s kravatom, ali i u hipi izdanju, neobrijan i neočešljan s maramom oko glave.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?