Ukinuta oslobađajuća presuda Mili Puljiću

Uskoro bi pred Prizivnim vijećem trebalo biti zakazano pretpretresno ročište

09.02.2019.
u 12:00

Vijeće Odjela I za ratne zločine Prizivnog odjela Suda Bosne i Hercegovine u kaznenom predmetu protiv optuženog Mile Puljića zbog kaznenih djela zločina protiv čovječnosti, nakon održane sjednice Vijeća Prizivnog odjela donijelo je odluku kojom je uvažena žalba Tužiteljstva Bosne i Hercegovine te se presuda Suda BiH, broj: S1 1 K 017799 15 Kri od 16. svibnja 2018. godine, ukida i određuje održavanje pretresa pred Vijećem Prizivnog odjela Suda Bosne i Hercegovine, a prema kojoj je prvostupanjskom presudom Mile Puljić oslobođen od optužbe, piše Večernji list BiH. 

Obrana i Tužiteljstvo

Protiv prvostupanjske presude, kojom je optuženi Mile Puljić oslobođen od optužbe, žalbu je pravodobno izjavilo Tužiteljstvo BiH, i to zbog bitne povrede odredaba kaznenog postupka, povrede Kaznenog zakona, pogrešno ili nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja s prijedlogom da Vijeće Prizivnog odjela uvaži žalbu te preinači pobijanu presudu na način da optuženog proglasi krivim ili da ukine prvostupanjsku presudu i odredi održavanje pretresa pred ovim Vijećem. Branitelji optuženog dostavili su pravodobno odgovor na žalbu Tužiteljstva BiH, s prijedlogom da Sud navedenu žalbu odbije kao neosnovanu te potvrdi prvostupanjsku presudu. Na sjednici Prizivnog vijeća održanoj dana 18. 1. 2018. godine tužiteljica je ukratko izložila razloge žalbe i izjavila kako u cijelosti ostaje pri istima.

Također, branitelji optuženog ukratko su iznijeli odgovor na žalbu Tužiteljstva BiH, pri tome predlažući da Prizivno vijeće žalbu Tužiteljstva BiH odbije kao neosnovanu i potvrdi prvostupanjsku presudu.

Ponavljanje procesa

Optuženi se usuglasio s navodima branitelja. Odvjetnica Senka Nožica nije željela komentirati odluku Prizivnog vijeća.

Ona je kazala kako će se pred drugostupanjskim vijećem otvoriti proces.

- Tek ćemo tijekom pretresa u drugostupanjskom postupku doznati što Tužiteljstvo predlaže i cijeli postupak možda krene ispočetka. Doista je nezahvalno u ovom trenutku komentirati odluku Prizivnog vijeća - kazala je odvjetnica Senka Nožica.

Podsjećanja radi, Sud Bosne i Hercegovine oslobodio je Milu Puljića, nekadašnjeg zapovjednika Druge bojne Druge brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO), optužbe da je počinio zločin protiv čovječnosti 1993. i 1994. godine na području Mostara. Puljić je oslobođen krivnje da je dopustio podređenima da zatvorenike iz Heliodroma odvedu na prinudne radove na prvoj crti fronte i u živi štit te sudjeluju u prisilnim nestancima i premlaćivanjima zatočenih osoba.  •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije