Podaci MUP-a SŽ:

Za tri godine migranti izvršili 286 kaznenih djela

28.01.2021.
u 16:02

Tijekom protekle tri godine 307 migranata osumnjičeno je za različita kaznena djela koja su počinjena na području Sarajevske županije, piše N1. 

Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova SŽ, koji su navedeni u Informaciji dostavljenoj Skupštini SŽ, zbog popunjenosti kapaciteta, kulturoloških razlika, lošeg imovinskog stanja kod migranata nerijetko, unutar prostora samih prihvatnih centra, dolazi do narušavanja javnog reda i mira, te izvršenja kaznenih djela, pri čemu su najzastupljenija kaznena djela protiv života i tijela, te iz oblasti imovinskog kriminaliteta.

U 2018. godini počinjeno je 58 kaznenih djela za koja se sumnjiči 99 migranata. Među tim djelima su pokušaj ubojstva, otmica, silovanje, razbojništva i krađe. U 2019. godini počinjeno je 113 kaznenih  djela za koja se terete 109 migranata. Za razliku od prethodne godine, migranti su osumnjičeni i za djela nanošenje teških i lakših tjelesnih ozljeda, ugrožavanje sigurnosti, bludne radnje, napad na službenu osobu itd. U prošloj godini počinjeno je 115 kaznenih djela za koja se terete 99 migranta. Među njima su i četiri ubojstva.

U Izvješću se navodi kako je jedan od najvećih problema s kojima se policijski službenici susreću nemogućnost utvrđivanja i potvrđivanja identiteta pa je samim time otežano i procesuiranje počinitelja kaznenih djela i prekršaja. Također, otežana je komunikacija, prvenstveno zbog jezične barijere i odbijanja suradnje s policijskim službenicama.

MUP SŽ je donio zaključke u kojima ističe nedostatak ljudskih i materijalno-tehničkih kapacieta te zahtijevaju hitno rasterećenje prihvatnog kampa Blažuj s obzirom da je tamo smješteno preko 3000 migranata, a kapaciteti su 2400.

Traži se i izmještanje prihvatnih centara izvan urbanih zona, a kao prijedlog se navodi otvaranje kasarne Bijambare.

Predlažu smještanje prihvatnih centara diljem BiH, ali uz granicu kako bi se spriječio prodor na teritoriju BiH i olakšao rad Službe za poslove sa strancima.

“Inicirati hitne izmjene i dopune Zakona o prekršajima FBIH, gdje je potrebno predvidjeti mogućnost procesuiranja po osnovu procesne identifikacije u smislu stvaranja uvjeta za pokretanje i vođenje prekršajnog postupka, kojim bi se kažnjavanjem osoba-migranata koji čine djela sa blažim oblicima društvene opasnosti (prekršaje) postigao značajniji rezultat u prevenciji kaznenih djela, a razina sigurnosti stanovništva podigao na jedan viši standard”, jedan je od zaključaka.

Traže se i hitne izmjene Zakona o azilu i Zakona o strancima, kao i propisa kako bi se omogućilo djelovanje inspekcijskih tijela.

“Bez odlaganja preduzeti odgovarajuće mjere i uputiti inicijative prema Ministarstvu sigurnosti BiH, lOM-u, te instancama na državnoj razini na osnovu kojih bi se spriječilo dalje nekontrolirano prebacivanje, prijem i smještaj migranata u pihvatne centre na području Sarajevske županije”, zaključuju iz MUP-a SŽ, piše N1. 

U izvještaju se navode i detaljne informacije o događaju od 20. siječnja kada je izbio sukob između migranata u kojem su ozlijeđeni policijski službenici MUP-a SŽ te zaposlenik IOM-a. Oštećena su 24 motorna vozila.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije