ODLUKA

Dom naroda šalje Ustavnom sudu zahtjev za smjenu Budimira i Kebe

Parlament
17.07.2012.
u 09:40

Za apelaciju Ustavnom sudu Federacije BIH dovoljan zahtjev jednog od domova

Više od dvije trećine izaslanika u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH službeno će podnijeti entitetskom Ustavnom sudu zahtjev za smjenu predsjednika i dopredsjednika FBiH Živka Budimira i Mirsada Kebe.

Potvrdio premijer Nikšić

Potvrdio je to jučer federalni premijer Nermin Nikšić zaključujući kako je to logičan potez nakon što su se Budimir i Kebo oglušili o pozive nove parlamentarne većine da sami podnesu ostavke. Nikšić ističe kako su razlozi za traženje ostavke činjenica da Budimir i Kebo više ne uživaju povjerenje onih koji su ih birali na te dužnosti te neustavno i nezakonito postupanje Živka Budimira u slučaju smjene ministra prostornog uređenja Desnice Radivojevića. Nikšić je naglasio da je Radivojevićevu ostavku Budimiru predao tajnik kadrovskog povjerenstva SDA te da ju on kao takvu nije smio prihvatiti. Potpredsjednik HDZ-a BiH Marinko Čavara kazao nam je da je nova parlamentarna većina ostavila sasvim dovoljno vremena Budimiru i Kebi da se sami povuku, ali da je očito kako cijeli proces treba ubrzati.

Kaže kako nema potrebe čekati osiguranje dvotrećinske većine i u Zastupničkom domu, jer je za apelaciju Ustavnom sudu dovoljan zahtjev jednog od domova, a u ovom slučaju je to Dom naroda. -Po Ustavu FBiH dovoljno je da jedan od parlamentarnih domova pokrene proceduru za opoziv predsjednika i dopredsjednika Federacije. U Ustavu stoji da apelaciju može podnijeti svaki od domova, isto kao što, primjerice, svaki od zastupnika može predložiti neki zakon.

Nadalje, zakon o postupku pred Ustavnim sudom piše da je strana u postupku dom koji je podnio zahtjev, što znači da to ne moraju uraditi oba doma, objašnjava Čavara i dodaje da će, kada se prikupi dvotrećinska većina glasova u Zastupničkom domu, i ta apelacija biti dostavljena Ustavnom sudu, iako nije neophodna.

Očekivali reakcije

Čavara ističe da je nova parlamentarna većina očekivala da će Ustavni sud FBiH i po dosadašnjim apelacijama reagirati brže, ali da se uzdržavaju od komentara, jer se to može protumačiti kao pritisak na pravosuđe. -Svatko treba raditi ono što mu je nadležnost. Ako postoji nova parlamentarna većina treba joj omogućiti da obnaša vlast, ističe Čavara. Ministar pravosuđa FBiH Zoran Mikulić također je jučer reagirao i najavio podnošenje prijave Visokom sudbenom i tužiteljskom vijeću BiH protiv sutkinje sarajevskog Općinskog suda Jasne Drenjo koja je proglasila ovaj sud nenadležnim za tužbu koju je protiv Budimira podnio ministar Radivojević.

Komentara 2

CI
cinbenik
06:49 18.07.2012.

Dobro je da ste promijenili naslov..............Proteklih mjeseci je Covic stalno najavljivao "do sledeceg tjedna,polovinom tjedna ,najkasnije do kraja tjedna................" ce se dogoditi smjena vlasti i HDZe ce napokon postati vlast sa najpozeljnijim partnerom SDPeom..................Sve je objasnjeno ali nikada nitko nije rekao tko je popustio u zahtjevima i odustao od dosadasnjih ciljeva i pristao uci u koaliciju sa "nelegalnim" Komsicem i njegoviom strankom.............Zasto se,ako je sada sve u redu,nije odmah uslo na davno nudjenu koaliciju,koju su dva HDZea odbili radi "sveHrvatskih" interesa,da bi se "udruzili" u jedan HDZe i nakon dugog postizbornog vremena ulaze u vlast.................Stali se to dogodilo u glavama "legalnih prestavnika",mozda ponovo legalna prevara i izdaja Hrvata u Bih............Jos nije sve rastjerano ima jos nesto Hrvata u BiH...............

LP
Ljubomir Pavlovic
08:41 18.07.2012.

Ovdje se radi o pritisku da pametniji popušta " reče vo i uđe u klaonicu" i živi dokaz da se kod HDZ-ovaca radi samo o ličnom borbom za stolicu, a Hrvatski narod niti na kraj pameti im nije nego služii kao neki i nečiji ratni plijen.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?