Nepravomoćno

Dvojici braće 15 godina za ubojstvo hrvatskog para

Zatvor
14.06.2013.
u 09:22

Milorad Vučković je nekadašnji direktor novinske agencije Srna

Braća Radenko (48) i Milorad Vučković (58) iz Banje Luke osuđeni su jučer na ukupno 15 godina zatvora zbog ubojstva hrvatskog bračnog para Ilije (84) i Jelice Topić (72) iz travnja 1995. Radenko je osuđen na osam, a njegov brat i nekadašnji direktor Informativno poslovnog centra novinske agencije SRNA na sedam. Zločin se dogodio u noći 20. travnja u kući Topića u naselju Dragočaj. Prema presudi, motiv je koristoljublje. Naime, braća su prije ubojstva doznala da su Topićima došli gosti iz inozemstva donoseći im darove. Vjerujući da su im donijeli i novac, Vučkovići su za noći došli do kuće i razbili staklo na ulaznim vratima. Kroz taj otvor iznutra su otključali vrata, budući da se ključ nalazio u bravi.

- Iliju su ubili udarajući ga tupim predmetom po glavi. Onda su otišli u spavaću sobu i u njoj zatekli Jelicu kojoj su iz pištolja “CZ 99” pucali u glavu. Radilo se o prostrijelu glave, ulazna rana bila je na lijevoj jagodici, a izlazna između potiljka i vrata. Potom su ispreturali sve stvari po kući, ali novac nisu pronašli - rekla je sutkinja Vesna Stanković Ćosović. U slučaju Radenka ključni dokaz bili su njegovi otisci prstiju koji su pronađeni na mjestu zločina. Nađeno je ukupno devet otisaka, i to na metalnoj kutiji u spavaćoj sobi u kojoj je Jelica ubijena, ali i na kutiji cigareta koja je pronađena u dvorištu. S druge strane, Milorad je osuđen na osnovi pištolja “CZ 99”, kojim je ubojstvo izvršeno. Kako se spominje, pištolj je u travnju 2000. pronađen kod njega, i to nakon što je priveden zbog sumnje da je unajmio Gorana Suvaru da ubije policijskog inspektora Ranka Čukarića koji je istraživao ubojstvo Topića zbog kojega je tada već uhitio njegova brata.

- Upravo zbog otisaka, ovaj sud nije prihvatio tvrdnje obrane da je Radenko u sporno vrijeme bio na ratištu. Točno je da u dokumentaciji nedostaje zapisnik s očevida, ali je tadašnji istražni sudac Jevto Janković potvrdio da ga je sačinio. Također, postoji i originalna fotodokumentacija s očevida tako da je izvan svake razumne sumnje dokazana Radenkova krivnja. Nije prihvaćena ni tvrdnja Miloradove obrane da je sporni pištolj za rata darovao svom zapovjedniku Vitomiru Grujiću, kao i da mu je pri uhićenju taj pištolj podmetnula policija- rekla je sutkinja u obrazloženju presude.

Ključne riječi

Komentara 1

BG
Bijeli golub
12:07 06.02.2015.

Gnusna laz garant . Goloruki narod ?????

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?