ona se ne bavi građanskim ugovorima

Eduardo u Fifi nema što tražiti

'12.05.2007., stadion u Kranjcevicevoj, Zagreb - 1. HNL, 32. kolo, Zagreb - Dinamo. Zdravko Mamic i Eduardo da Silva.  Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL'
'Sanjin Strukic/PIXSELL'
28.11.2011.
u 08:48

Stara priča o sukobu Zdravka Mamića i Eduarda da Silve oko Duduova neplaćanja naknade svom bivšem menadžeru (još uvijek su vezani privatnim ugovorom) ponovno je zaokupila medijski prostor.

Zdravko Mamić sjeo je na imovinu Eduarda koju hrvatski reprezentativac ima u Hrvatskoj (stan, automobil računi) jer nije plaćao ono što je po ugovoru trebao svom bivšem nogometnom ocu. Jasno je da se Eduardo žalio nakon što je u prvom stupnju spor izgubio, da je uzvratio protutužbom i sad će, prema najavama, pomoć potražiti i od Fife, prijaviti Mamića disciplinskoj komisiji.

No tu su mu šanse mnogo manje nego u građanskom sudskom procesu, teško je očekivati da će bilo koja Fifina komisija uopće razmatrati prijavu igrača. Naime, koliko znamo, Fifa se uopće ne bavi takvim slučajevima u kojima su u sporu strane koje nisu vezane uz nogometne institucije. K tome, Fifa se ne bavi ni odnosom igrača i nogometnih agenata (menadžera), tako da Dudu može zaboraviti da će spasiti osam milijuna kuna preko Fife za koliko ga tereti Mamić i koliko se već nakupilo od postotka onoga što je Eduardo zaradio i što je trebao davati svom nekadašnjem zastupniku.

Na redovitom sudu u Hrvatskoj igrat će na kartu moralnosti, na gotovo robovlasnički odnos koji je i potpisao. I tu je ključ, potpisao je takav ugovor, bio je punoljetan i sam si je kriv ako nije razumio ono što je potpisivao. Nije nam namjera biti Mamićev odvjetnik, no on je radio posao, kao i s igračima koji nisu napravili ništa, od kojih nije zaradio ni lipe, a davao im je svoj novac. Po nekim procjenama imao je Mamić između 50 i 70 takvih igrača. Jedan od takvih je Eduardo, pa su tu Modrić, Vukojević, Leko, nekoć su bili Balaban, Leko, Čale. No, mnogo je veći popis onih koji nikad nisu napravili ništa.

Ono što Mamiću posebno smeta jest što je nudio razgovor, dogovor, nagodbu, a Eduardo se nije javljao, odbio je sve. I zato mu je sad redovitim sudskim putem blokirana imovina u Hrvatskoj. Svaki igrač odlučuje tko će mu biti zastupnik i s njime dogovara načine plaćanja, postotke. Kao što svatko od nas ode u banku i traži kredit te ga potpiše i ovjeri kod bilježnika. I plaća kamate, glavnice, vraća novac. Ili se u suprotnom sudari s blokadom računa, ovrhom. I tada nitko ne pita je li moralno da banka obitelji koja više ne može otplaćivati kredit jer je otac ostao bez posla uzme stan.

Mamić štiti svoj interes, kad bi izgubio spor, zacijelo bi izgubio i mnogo više jer bi onda i drugi igrači, s kojima ima slične ugovore, odustali od plaćanja i krenuli Duduovim stopama. Ako je, kao što se piše, Eduardo trebao davati 20 posto svojih primanja, onda zamislite koliko bi izgubio neplaćanjem Luke Modrića koji sad najviše zarađuje. A Spursi mu nude novi ugovor sa 100.000 funta tjedne zarade (više od pet milijuna godišnje).

Po tome, ako je 20 posto Mamićeva provizija, Luka bi mu godišnje slao oko milijun funta (blizu devet milijuna kuna). Pa puta barem pet godina koliko će Luka biti u vrhunskom nogometu... A ako je u tom sustavu još nekolicina igrača ranga Lovrena, Vukojevića..., Mamić bi ostao bez planiranih desetak milijuna eura. No, u toj će borbi Dudu morati uložiti sve napore na redovnom sudu. Fifa mu neće puno pomoći.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?