SKANDAL

Farmaceutski lobi nadzire vladu radi prodaje sumnjivih lijekova

lijekovi
VL FOTO
11.08.2010.
u 07:56

BiH ne može urediti jedinstvenu esencijalnu listu lijekova zbog utjecaja farmaceutske mafije

Unatoč više puta javno danim obećanjima, Vijeće ministara BiH, zbog pritiska jakog farmaceutskog lobija, još nije provelo odluku da se na razini BiH usvoji lista esencijalnih lijekova te se na taj način obustavi praksa da svaka županija usvaja svoju listu esencijalnih lijekova i na taj način spriječi “isisavanje” golemih novčanih iznosa iz mršavih zdravstvenih fondova.

Farmaceutska mafija


Odluka o pravljenju jedinstvene državne liste lijekova donesena je još prije dvije godine, ali pritisak farmaceutskih krugova i njihov utjecaj na ključne političke krugove toliko je jak da je svih ovih mjeseci uspješno ignoriraju. Tvrdnju da BiH ima svoju farmaceutsku mafiju koja gospodari tržištem lijekova vrijednim oko 400 milijuna maraka iznosio je Mirsad Šabaredžović, predsjednik Međužupanijske farmaceutske komore Federacije BiH. Istaknuo je da farmaceutska mafija instalira svoje poslušne i uglavnom stranačke kadrove u sustav nadležnih komisija, koje odlučuju o svemu, a posebno o lijekovima koji će biti na esencijalnim listama.

Upitna kvaliteta lijekova

Na prošloj sjednici državnog Parlamenta zastupnica Azra Alajbegivić iznijela je zabrinjavajući podatak prema kojem više od 50 posto lijekova kojima je registracija priznata na temelju rješenja izdanih na razini entiteta ima nepotpuno ili gotovo da nema nikakvu registracijsku dokumentaciju te da veliki broj veledrogerija ne ispunjava osnovne uvjete za poslovanje definirane zakonom. Zatražila je odgovor od mjerodavnih institucija da javnosti kažu što su učinili na anuliranju ovakvih negativnosti koje, osim financijske, mogu naštetiti zdravlju građana BiH. Odgovor na postavljeno pitanje još čeka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?