Drastičan pad

Iduće školske godine 35 razreda manje u HNŽ-u

Škola
26.07.2012.
u 09:38

Podaci kažu da je 19 razreda manje u hrvatskim, a 16 u bošnjačkim školama

Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ-a posljednjih nekoliko tjedana, zajedno sa sindikatima, rješava pitanje tehnoloških višaka kadrova u školama ove županije. Naime, veliki problem predstavlja smanjenje broja razreda koje je za iduću školsku godinu rekordno.

Drastičan pad

Prema podacima s kojima raspolažu sindikati prosvjete u HNŽ-u, iduće školske godine će biti 19 razreda manje u školama koje rade po nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku, dok će u školama koje rade po nastavnom planu i programu na bošnjačkom jeziku biti 16 razreda manje. - Ovi podaci su jako zabrinjavajući, ali treba napomenuti kako se ne radi samo o tome da je broj djece u velikom padu, nego i o tome da se u manjim sredinama više razreda spojilo u jedan. Ipak, činjenica je da će iduće školske godine u HNŽ-u biti oko 35 razreda manje nego što je to bilo prošle školske godine, govore nam naši sugovornici iz Sindikata osnovnog obrazovanja HNŽ-a. Upravo zbog ovakvog stanja procedura oko rasporeda nastavnika traje duže nego ranijih godina. I resorno ministarstvo i sindikati su uložili veliki napor kako bi svim prosvjetnim djelatnicima osigurali zakonski minimum sati kako ljudi ne bi ostali bez posla. - Napornim radom stvorili smo situaciju u kojoj nitko od prosvjetnih djelatnika neće dobiti otkaz. Morali smo napraviti niz kompromisa i zato će neki prosvjetni djelatnici raditi u tri škole kako bi imali minimum sati. Morat će puno putovati, ali jednostavno drugog rješenja nije bilo, dodaju naši sugovornici. Svi oni ističu kako zbog cijele situacije iduće školske godine se ne mogu očekivati nova radna mjesta u školama jer su svi kapaciteti i više nego popunjeni.

Nema novih zaposlenja

- Nova zaposlenja se mogu očekivati samo ako neka od nastavnica ode na porodiljni dopust. Takva će situacija biti tijekom cijele godine, a nova radna mjesta se mogu očekivati tek iduće godine jer prema najavama imat ćemo više razreda za godinu dana, zaključuju u sindikatima osnovnog obrazovanja HNŽ-a. Sindikati inače pozdravljaju odluke Vlade HNŽ-a oko isplate zaostatka plaća koje su isplaćene u svibnju, te poručuju kako trenutačno imaju dobar odnos s Vladom Denisa Lasića, te kako se narušeno povjerenje ipak vraća. Još prije nekoliko mjeseci su sindikati prijetili obustavom nastave jer je županijska Vlada najavila smanjenje plaća od 7 posto zbog slabijeg punjenja proračuna.

Nakon što su sindikati najavili generalni štrajk i održali nekoliko štrajkova upozorenja, županijske vlasti su iznašle novca za plaće, te se odustalo od ideje da se manjak novca rješava smanjenjem plaća. Sindikati dodaju i kako žele nastaviti razvijati partnerski odnos s županijskim vlastima u Mostaru, te kako su i posljednje aktivnosti primjer uspješne suradnje koju u budućnosti treba razvijati.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?