magdalenine praonice

Irski premijer ispričao se ženama koje su redovnice zlostavljale

'Ireland's Prime Minister Enda Kenny arrives at the European Council building ahead of an euro zone leaders crisis summit that could lead to a new bailout plan for debt-stricken Greece, in Brussels J
Reuters/PIXSELL
20.02.2013.
u 09:33

Ovo je nacionalna sramota zbog koje nudim duboke i iskrene isprike, i u svoje i u ime države, vlade i svih građana, poručio je Enda Kelly

Irski premijer Enda Kenny u utorak je uputio službenu ispriku tisućama žena koje su desetljećima trpjele zlostavljanja u tzv. Magdaleninim praonicama koje su vodile katoličke redovnice, a The Irish Times piše da je pritom obećao da će vlada u sljedeća tri mjeseca osnovati fond za pomoć svim žrtvama.

– Ovo je nacionalna sramota zbog koje nudim duboke i iskrene isprike, i u svoje i u ime države, vlade i svih građana. Bezrezervno se ispričavam svim ženama koje su doživjele zlostavljanja i stigmu Magdaleninih praonica – kazao je suosjećajni premijer kojeg je šokirala spoznaja iznesena u službenom izvješću senatora Martina McAleeseja. Ono je potvrdilo da je država odgovorna za slanje gotovo četvrtine od 10.000 žena i djevojaka u katoličke praonice gdje su one bez ikakve naknade u teškim uvjetima radile između 1922. i 1996. godine.

Iako su isprva služile kao utočište i azil bivšim prostitutkama, Magdalenine praonice vremenom su postale neka vrsta radnih institucija u koje su slane žrtve zlostavljanja i žene problematičnog ponašanja. Osim teškog rada, te su žene često bile meta iživljavanja i zlostavljanja redovnica.

>>Irkinje se bore za pravo na pobačaj

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?