ODLUKE

Klijenti u BiH imat će svog zaštitnika za kredite

novac
VL FOTO
29.11.2011.
u 09:29

Uvode se ombudsmani koji će štititi prava svih klijeneta pred bankama u Federaciji

Ako federalni Parlament usvoji novi dopunjeni Zakon o bankama, Agenciji za bankarstvo FBiH i o mikrokreditnim organizacijama, uvode se novine u zaštiti korisnika financijskih usluga, koje su, kako tvrde njegovi predlagatelji, usklađene s pravnim stečevinama EU-a.

Zaštita prava građana

U postojeći Zakon o bankama uneseno je novo poglavlje “Zaštita prava i interesa korisnika bankarskih usluga“, u kojem se ova zaštita propisuje preko općih uvjeta poslovanja banaka, informiranja potrošača u predugovornoj fazi propisivanjem sadržaja informacijskih lista. U dopunama ovog zakona posebno je razrađena zaštita potrošača, u pogledu njihovih prava i obveza iz ugovora o kreditu i ugovora o ostalim uslugama, kao što su revolving kredit, ugovor o bankarskom tekućem računu i ugovor o novčanom depozitu, a na temelju preporuka ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH u sektoru potrošačkih kredita. U sastavu Agencije za bankarstvo FBiH uspostavlja se samostalna organizacijska jedinica unutar koje djeluju jedan ili više ombudsmana za bankarski sustav, s ciljem promocije i zaštite prava i interesa potrošača, odnosno fizičkih osoba kao korisnika financijskih usluga. Institucija ombudsmana omogućit će da sve sporove između institucija bankarskog sustava i korisnika financijskih usluga, tj. građana, mogu pravično i brzo riješiti neovisne stručne osobe, s minimumom formalnosti putem usuglašavanja, posredovanja ili na drugi miran način.

Zakon o radu MKO-a

Ombudsman je neovisan u obavljanju svojih zadataka i odgovara za njihovo izvršavanje, a provođenjem svojih funkcija ne djeluje kao zastupnik Agencije. Prijedlogom zakona o izmjenama Zakona o mikrokreditnim organizacijama su, uz ostalo, precizirana ograničenja davanja kredita osobama povezanim s mikrokreditnim organizacijama s ciljem zaštite imovine MKO-a te je dana mogućnost da Agencija podzakonskim aktima dodatno regulira ovu oblast.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?