MAJČINO SELO

Krasi ih skromnost

SELO
Mile Pavlović
06.12.2010.
u 12:43

U tradiciji je da vrtićka djeca sv. Nikoli prirede veličanstven doček i pokažu mu što su naučila

Već punih 14 godina u Bijakovićima, u neposrednoj blizini Međugorja, vrlo uspješno djeluje Ustanova za odgoj i skrb djece i mladeži “Majčino selo”. To je specijalizirana ustanova za odgoj i skrb o nezbrinutoj djeci i mladeži od rođenja do punoljetstva. Stradanja pojedinaca i cijelih obitelji u proteklom ratu, patnje brojnih izbjeglica i raseljenih osoba, potaknule su poznatog međugorskog svećenika, pokojnog fra Slavka Barbarića da osnuje prihvatilište za sirotu, napuštenu, odbačenu i ratom pogođenu djecu.

Njegov plemeniti cilj je bio toj djeci i mladeži omogućiti potrebni odgojno-obrazovni rad i skrb kako bi se mogli temeljito razvijati u tjelesnom, umnom, ćudorednom, religioznom i kulturnom pogledu. Želja mu se počela ostvarivati još 1993. godine kada je ta ustanova počela neformalno raditi u jednoj iznajmljenoj kući, a službeno je otvorena 1996. Stoga se cjelokupni rad u Majčinu selu odvija pod geslom “Sve za odgoj i dobrobit djece”, koji je često ponavljao pokojni fra Slavko Barbarić. Inače, rad u Majčinu selu u početku je bio povjeren Školskim sestrama sv. Franje iz Mostara, a sada tom ustanovom upravlja Hercegovačka franjevačka provincija Mostar. Već nekoliko godina ravnatelj Majčina sela je fra Svetozar Kraljević.

Utočište za nezbrinute

Posljednjih desetak godina Majčino selo je izraslo u prekrasno prostrano naselje s brojnim sadržajima. Kako po prostoru, tako i po opremljenosti i stručnosti kadrova kojima raspolaže, sada je Majčino selo zasigurno jedna od najmodernijih ustanova slične vrste na prostorima BiH. Glavno obilježje ove ustanove je primiti pod krov siromašne, odbačene, neprihvaćene. Biti im majka.

Izvest ih u život. Posljednjih 14 godina na stotine takve djece i majki našlo je utočište u Majčinu selu. Trenutno Majčino selo raspolaže različitim sadržajima pružanja pomoći i služenja najpotrebitijima - počevši od napuštene i sirote djece i mladih, djece s poteškoćama u razvoju, do mladih ljudi koje su pali pod utjecaje droge i alkohola.

U Majčinu selu trenutno djeluje Dječji vrtić “Sv. Mala Terezija” i Dječje jaslice “Sv. Franjo”, sedam obiteljskih kuća za nezbrinutu djecu, Prihvatilište za samohrane djevojke - majke “Zajednica sestre Krispine”, Prihvatilište za mladiće “Zajednica Milosrdnog Oca” u kojem se mladim ljudima koji su krenuli životnim stranputicama pokušavaju otvoriti oči da shvate vrijednosti i smisao života, zatim Likovna radionica s galerijom, Vrt sv. Franje te ambulanta sa stomatološkom ordinacijom, fizikalnom terapijom, psihološkom službom itd. I sami smo se uvjerili da je temeljna djelatnost ove ustanove odgojno-obrazovni rad koji se prilagođava mogućnostima pojedinca ili skupine.

Rad i skrb o djeci u svakoj od sedam obiteljskih prihvatilišta (kuća) vode dvije odgovorne “tete”, koje su u ulozi majke-odgojiteljice. One stalno žive s djecom, pomažu im u svemu: od izgovaranja prvih riječi do učenja osnovnih kućanskih poslova i zaduženja. Pokušavaju im biti odgovorne “majke”. Riječju, odgajaju ih, vraćaju im radost i osposobljavaju ih za život. Računajući i nekoliko onih koji su na fakultetima u Zagrebu i Rimu, trenutno u ovoj ustanovi ima 57 djece bez roditeljske skrbi s kojima svakoga dana neposredno radi 20 osoba.

Normalan život

“Ovdje nemamo nikakve terapije. Ovdje je normalan svakodnevni ljudski život, onakav kakav bi trebao biti život svakoga djeteta bilo gdje. Ustvari, naš osnovni cilj i jest da život djece koja ovdje žive bude normalan”, naglasio je fra Svetozar Kraljević. Na naš upit pripremaju li se za proslavu blagdana svetog Nikole, fra Svetozar je kazao kako je već razgovarao sa svetim Nikolom.

“On se sprema, priprema sve svoje darove. Već je na putu i zna se točno gdje će doći, gdje će ga djeca sačekati i koje će im darove donijeti. Za njegov dolazak ozbiljno se pripremamo. U tradiciji je da vrtićka djeca sv. Nikoli prirede veličanstven doček i pokažu mu što su tijekom godine naučila”, kazao nam je fra Svetozar.

Štićenici Majčina sela zajedno s fra Svetozarom poželjeli su svima sretan i blagoslovljen Božić i kvalitetnu duhovnu i svaku drugu potrebnu pripremu za taj veliki blagdan. “Ustvari, Božić nije čarolija nekoga dana, to je način života, posebno je to priprema u vremenu adventa kada se duhovno i na svaki drugi način pripremao za Božić”, za kraj će fra Svetozar Kraljević.

Ključne riječi

Komentara 1

OB
-obrisani-
22:53 06.12.2010.

DOMAĆI I EX-YU FILMOVI I SERIJE ZA BESPLATNO GLEDANJE NA INTERNETU ** filmovi.halobing.net * CRTANI FILMOVI, DOMAĆI IGRANI FILMOVI I KULTNE SERIJE * filmovi.halobing.net

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?