Izbjeglica iz BiH: Ratni film u kojem glumi Zvorničanin osvojio čak četiri Oscara

14.03.2023.
u 16:28

Film "Na Zapadu ništa novo" (All Quiet on the Western Front) u kojem glumi Edin Hasanović osvojio je čak četiri Oscara na 95. dodjeli prestižnih nagrada, prenosi Klix. Film je osvojio nagrade u kategorijama za najbolju kinematografiju, najbolji produkcijski dizajn, najbolji strani film i najbolju originalnu glazbenu podlogu. Podsjetimo, ranije je ovaj film, koji priča o Paulu Bäumeru koji dobrovoljno odlazi na bojište Prvog svjetskog rata u sjevernoj Francuskoj sa svojim školskim kolegama, dominirao i na dodjeli filmskih nagrada BAFTA odnijevši sedam nagrada, uključujući i nagradu za najbolji film.

Izgubio oca i dva brata

Film je režirao Edward Berger, a u njemu je uprizorio različite tragedije koje su doživjeli mladi njemački vojnici koji su se u Prvom svjetskom ratu borili na Zapadnoj fronti. Film je snimljen prema istoimenom romanu Ericha Marije Remarquea, premijerno je prikazan 12. rujna na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu, a dostupan je na Netflixu od 28. listopada. Hasanović je u filmu utjelovio lik Tjadena Stackfleeta, a bosanskohercegovački glumac na Instagramu se oglasio u povodu dodjele.

"Glumim u filmu koji je upravo osvojio četiri Oscara. Ćao", napisao je.

Inače, 30-godišnji je glumac prije svog uspjeha imao vrlo tešku životnu priču. Hasanović je rođen 1992. godine kod Klise u Zvorniku. Vojnici Republike Srpske tada su odveli oko 700 muškaraca iz mjesta u nepoznatom smjeru. Za posmrtnim ostacima od više od 200 odvedenih muškaraca još uvijek se traga, a među njima su, nažalost, Edinov otac i njegova dva brata. Edin je tada s majkom Hidom uz pomoć Crvenog križa izbjegao u Njemačku.

- Odrastao sam bez oca. Nikada ga nisam upoznao. Kada su ga odveli, bila su mi samo dva mjeseca. U svom dosadašnjem životu pored sebe nisam imao muškarca koji bi me podučio onim stvarima koje svaki otac podučava svog sina. Jednu takvu osobu uvijek sam tražio u redateljima ili starijim prijateljima. Pročitao sam mnogo knjiga i pogledao veliki broj dokumentarnih filmova. Pokušavam shvatiti što se tada dogodilo u Bosni i Hercegovini - rekao je Edin ranije u razgovoru za Deutsche Welle.

Na obljetnicu gubitka oca na Facebooku je objavio dirljivo pismo.

- Približava se ponovno dan u kojem je nestalo 750 muškaraca iz okolice Klise, u vihoru rata u BiH. Taj dan se računa kao njihov dan smrti. Jesu li umrli taj dan, u idućim danima, tjednima ili mjesecima i kako, zna samo jedan preživjeli nejasno, koji je tijekom strijeljanja uspio preživjeti. Do danas od većine njih nema traga. Nema tragova i tako nema grobova. Ni od Senada, moga oca. Cijeli svoj život želim ukopati oca prije nego navršim njegove godine u kojima je odveden i ubijen - napisao je tad i dodao kako mu je ta godina bila posebno teška jer je u njoj nadživio oca, koji je doživio samo 26 godina.

Sanjao Oscar

Edin je strast prema glumi osjećao odmalena. Jednom prilikom prisjetio se i kako je sa sedam godina držao govor i pretvarao se da je dobio Oscar. Kada je napunio 12 godina, majka ga je odvela u agenciju za talente, a sudjelovanje u seriji "KDD" predstavljalo je početak njegove glumačke karijere. Nakon toga dobio je uloge u filmovima "Shifting the Blame", "Life Is Not for Cowards", "Rate Your Date" i tako dalje. Osim njemačkih filmskih i serijskih ostvarenja, dobitnik je i dviju "Zlatnih kamera", koje brojni nazivaju još i "njemačkim Oscarom". Između ostalog, Hasanović je i najmlađi moderator svečanosti dodjele Njemačke filmske nagrade ikada, a to je ujedno zadatak koji je obavljao dva puta. Unatoč činjenici da odmalena živi u Njemačkoj, Edin nikada nije zaboravio odakle dolazi, a majka ga je naučila i njegov materinski jezik.

- Govorila mi je da trebam voljeti Bosnu, bosanska jela i kulturu. U Bosni i Hercegovini sam obično ljeti, kada boravim kod stričeva, djeda i bake. Tamo idem kako bih napunio baterije - rekao je ovaj "sto posto Bosanac", kako sebe zove.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?