Bila kod Livna

Počela s radom 8. međunarodna ženska likovna kolonija

18.09.2016.
u 08:00

Shvaćajući da žena, kao majka i odgojiteljica, ujedno nositeljica i prenositeljica znanja i vještina na nove generacije, u današnjem balkanskom društvu teže stječe pozornost publike od muških kolega, u selu Bila kod Livna prije osam godina krenulo se u jedan hrabar pothvat - organiziranje tada prve, a i danas jedine u BiH međunarodne ženske likovne kolonije.

Prenošenje vještina

Tadašnji, a i sadašnji organizator, livanjski umjetnik i kipar Branko Ivanković Mito, sa suorganizatorima Udrugom hrvatskih amaterskih kulturno-umjetničkih društava u BiH, želio je ohrabriti žene u prenošenju tradicijskih vještina i omogućiti susret s publikom. I doista, sve dosadašnje kolonije bile su neka vrsta učilišta na otvorenom, a posjetitelji su vidjeli primjenu 15-ak različitih umjetničkih tehnika, među kojima horezu keramiku iz Rumunjske, kaligrafiju, ikonopis, slikanje slamom, rad na svili, slikanje glačalom itd. Ove godine je Mito sa svojom privatnom galerijom “ArtMit”, uz nezaobilaznu pomoć supruge Jakice, sav organizacijski posao iznio sam, a sponzori su potpomogli u hrani i osvježenju za dvodnevni boravak umjetnica na njegovu imanju. Zahvaljujući tom projektu, selo Bila je od 2009. godine postalo stjecište i sjedište kulture u likovnom izričaju, a ove godine, na osmoj likovnoj koloniji sudjelovalo je 20-ak umjetnica iz BiH i Republike Hrvatske. Jedinstvena je to prilika da se na jednom mjestu okupe majstorice koje njeguju tradicijske zanate, a domaćin i organizator kolonije ističe kako je, zbog ograničenih kapaciteta, morao odbiti gotovo polovinu prijavljenih umjetnica.

Proslava obljetnice

Koloniju je svečano proglasio otvorenom livanjski načelnik Luka Čelan naglasivši kako se u tom odličnom ambijentu s umjetnicama susretao nekoliko puta, te dodao: “Uistinu mi je veliko zadovoljstvo predstavljati grad domaćin ove jedinstvene kolonije. Također mi je veliko zadovoljstvo i što je ova kolonija postala tradicija i što je, zapravo, dio kulturnog mozaika Livna. Ovom kolonijom, slobodno možemo reći, započinjemo i proslavu obljetnice svoje općine koja 28. rujna bilježi 1124 godine od prvog pisanoga spominjanja”, kazao je Čelan.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije