novi papinski nuncij

Mons. D'Errico vjernicima udijelio potpuni oprost grijeha

Alessandro D'Errico
Zvonimir Ćorić/Pixsell
08.07.2012.
u 12:50

Danas postajem pomalo svjestan da ovu zemlju na neki način već osjećam kao dio svoga života, kazao je mons. D'Errico.

Hrvatska je dobila novoga nuncija, mons. Alessandra D'Errica, koji je danas služio svoju prvu misu u zagrebačkoj katedrali, zajedno sa zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem, predsjednikom Hrvatske biskupske konferencije mons. Marinom Srakićem i desetak hrvatskih biskupa.

- Danas postajem pomalo svjestan da ovu zemlju na neki način već osjećam kao dio svoga života. Možda zbog iskustva koje je u meni sazrijevalo posljednjih godina mog boravka u Bosni i Hercegovini, te u Crnoj Gori. Možda zato što sam uvijek s određenim odmakom pratio hod vjere i povijesti ove regije. Zasigurno i zbog bratskih i prijateljskih veza koje sam već mogao uspostaviti s mnogima od vas, osobito radi blizine Sarajeva - rekao je u svojoj propovijedi mons. D'Errico, koji je prije Hrvatske bio nuncij u BiH.

On je rekao kako ga je papa Benedikt XVI. ovlastio da Hrvatima udijeli poseban blagoslov.

- Zamolili su me da vam još jednom prenesem živu nadu kako mnogi pozitivni plodovi od te crkvene vitalnosti dolaze za čitavo društvo: osobito danas, kada se ponekad čini kao da nedostaju oslonci koji nas povezuju, na koje bismo mogli s povjerenjem računati. Dapače, posebno danas, više nego u prošlosti, imajući na umu da je prije dvadeset godina proglašena neovisnost Hrvatske i dvadeset godina nakon ulaska u veliku obitelj Ujedinjenih Naroda, vašu zemlju dijeli tek korak do pune integracije u Europsku Uniju - rekao je nuncij D'Errico, dodavši da je "zbog svoje povijesti i zemljopisnog položaja, Hrvatska integralni dio europskog društva".

- Želja je Svetog Oca da, kao i druge nacije čvrste kršćanske tradicije, i Hrvatska Europi ponudi poseban doprinos duhovnih i moralnih vrijednosti, a to su one vrijednosti koje su stoljećima oblikovale osobni i nacionalni identitet njezinih žitelja - poručio je novi nuncij.

On je, kako je rekao, u Zagreb došao s dva pisma. Jedno za predsjednika HBK, kojega mu je predao na kraju mise i drugo za predsjednika države Ivu Josipovića, s kojim će se susresti sljedećih dana.

Također, vjernicima je udijelio poseban apostolski blagoslov i oprost grijeha, z za koji je, kako je rekao, potrebno ispuniti tri uvjeta: euharistiju, ispovijed (u sljedećih tjedan dana) i jednu molitvu na nakanu Svetoga Oca.

Mons. Alessandra D'Errica opisuju kao izuzetno sposobnog i vještog crkvenog diplomata, vrlo komunikativnog i otvorenog te vrlo produhovljenog svećenika, koji svoje nadahnuće nalazi u otvorenosti Duhu Svetome.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?