100 godina od traged

Na mjestu gdje je Titanic potonuo s kruzera Balmoral bacali vijence

balmoral (1)
Foto: Reuters/Pixsell
1/7
15.04.2012.
u 09:45

U 2.20 sati održana je prigodna komemoracija za žrtve te su u more bačeni vijenci.

Kako bi obilježili 100 godina od potonića slavnog broda "Titanica" posada i putnici, njih 1309, stigli su u noći na nedjelju britanskim kruzerom Balmoral na to mjesto u Atlantskom oceanu. U 2.20 sati održana je prigodna komemoracija za žrtve te su u more bačeni vijenci, piše Guardian.

Na Balmoralu je i 50 ljudi koji su u tragediji Titanica izgubili člana obitelji.

Inače, obilježavanje 100. godišnjice tragedije započelo je još jučer komemoracijom u Belfastu u kojem je "nepotopivi" brod izgrađen, a kojoj su svjedočile tisuće ljudi. 

"Titanic" je potonuo u noći 14. travnja 1912. godine u 23.40 kada se 269 metara dugačak brod pri brzini od 22 čvora sudario sa santom leda u kanadskim vodama Atlantskog oceana, koja ga je i potopila 15. travnja u 2.40 sati. “Titanic” je bio na prvom putovanju iz engleskoga grada Southamptona, iz kojeg je isplovio 10. travnja prema New Yorku. Iz engleske luke isplovio je kao najmoderniji brod svoga vremena i mnogi su smatrali da je nepotopljiv. Nažalost, potopljen je već na prvom putovanju, a zbog velike pogreške brodograditelja i vlasnika broda koji su smatrali da je “Titanic” praktički nepotopljiv, na brodu nije bilo dovoljno čamaca za spašavanje i u havariji je poginulo 1512 ljudi.

 “Titanic” su na dnu Atlantskog oceana 1985. godine pronašli Robert Ballard i Jean-Louis Michel. Danas je najpoznatija svjetska brodska olupina.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?