ČOVIĆ - LJUBIĆ

Neće se uspjeti stvoriti vlast u državi i FBiH bez dva HDZ-a

hdz
Zoran Grizelj
09.12.2010.
u 09:15

Županijske organizacije dviju stranaka dobit će naputke oko zajedničkog ustroja vlasti, a do Božića s njima će razgovarati čelnici HDZ-a BiH i HDZ-a 1990.

Predsjednici HDZ-a BiH i HDZ-a 1990, Dragan Čović i Božo Ljubić, istaknuli su nakon susreta u Mostaru da će ove dvije stranke biti zajedno u vlasti na razini države i FBiH te da se identično zauzimaju za federalizaciju ove zemlje, čime su odbacili medijske špekulacije o mogućem raskolu nakon nedavno potpisanog sporazuma dviju stranaka.

- Mi nismo spremni dopustiti da se iz Federacije i države BiH eliminiraju stranke koje imaju hrvatski izborni legitimitet. Za HDZ 1990 je za sudjelovanje u vlasti prihvatljiva samo opcija većinskog hrvatskog legitimiteta, a zna se tko drži taj legitimitet, rekao je Ljubić nakon susreta stranačkih izaslanstava.

Zajedno u vlast

Odbacio je mogućnost da suradnju dva HDZ-a poremete najave SDP-a BiH o izbacivanju dviju najvećih hrvatskih stranaka.

- Mislim da (SDP) to neće pokušati. Ako pokuša, smatram da neće uspjeti. Devedeset posto Hrvata stoji iza ove dvije stranke i mi ćemo znati učinkovito odgovoriti, rekao je Ljubić.

Pojasnio je kako ove dvije stranke nemaju nikakvih razlika u gledanju oko strateških nacionalnih pitanja koje su sadržane u nedavno potpisanom sporazumu.

- Neće uspjeti razbiti naš sporazum (dva HDZ-a). Naš je sporazum toliko snažan da sada želimo pozvati i druge hrvatske stranke da budu dio istoga projekta, da s nama grade bolju poziciju Hrvata u BiH, rekao je Čović. Čelnici dva HDZ-a u BiH izvijestili su da će stranački dužnosnici izvijestiti niže stranačke razine o sadržaju sporazuma te zajednički pristupiti uspostavi vlasti.

Federalizacija jača BiH


To se, prije svega, odnosi na pojedine županije u kojima je po dosadašnjem medijskim izvješćima bilo najviše nesporazuma oko buduće suradnje. Do Božića bi čelništva dva HDZ-a trebala obići ove stranačke organizacije kako bi se usuglasili oko zajedničke uspostave vlasti.

Predsjednici Ljubić i Čović odbacili su navode da dvije stranke s inicijativom za federalizacijom zemlje rade na njezinu razbijanju.

- Mi ne komadamo, nego gradimo BiH i zahtjev za federalnom jedinicom je racionalan zahtjev temeljen na europskoj praksi, rekao je Čović.

- To je rješenje za moguću BiH. Prijedlog za federalnu BiH od više jedinica vodi integriranju više nego sadašnja podjela na dva entiteta. Ne znam niti jednu funkcionalnu višenacionalnu državu koja nije federalno uređena, ustvrdio je Ljubić.

Ključne riječi

Komentara 1

PA
park
10:26 09.12.2010.

U Posavini 90-ka neće ići sa Čovićem ma koliko god vi ispirali njima mozgove ! Šta će te sa prijatelja iz SDA ili HSP koji su bili na vašoj strani kad je bilo najteže ? U Posavini ima i drugi stranaka (Hrvatski) , pa nemoj te nas sada uvlačit u te vaše koalicije , prihvatite Kreševsku deklaraciju pa ćemo vidjeti ..... Ljubiću moj nismo se tako dogovarali sa prijateljima.....biće nas poslije stid! Čoviću može federalizacija , al mora se i RS federalizirati.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?